Virágzási csúcs: ezerháromszáz volgamenti hérics bontotta ki szirmait

2020. március 27. 18:24 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a volgamenti hérics csorvási állományának virágzását. Az elmúlt héten volt a virágzási csúcs, ekkor 1299 növény bontotta ki egyszerre szirmait.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén kivirágoztak a puszták. A volgamenti hérics virágzása a március közepe táján bekövetkezett felmelegedés hatására gyorsult fel. Az elmúlt napokban azonban jelentős lehűlés történt, ami a március 24-én elvégzett számlálás adatain is megmutatkozott: ekkor már csak 1143 virágzó tövet találtunk. A hideg időjárás nem okoz károkat a héricsekben, a már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak.

Március közepe tájékán más növények is virágzásnak indultak. Nyílik már a salátaboglárka és a csuklyás ibolya, hamarosan a fürtös gyöngyike, s hajt a nyúlánk sárma is.

A ma már nagyon szűk területre szorult volgamenti hérics valaha sokkal elterjedtebb volt hazánkban. Gyökerét a népi gyógyászatban is használták, elsősorban a háziállatok különböző gyulladásainak csökkentésére. A békési és csongrádi emberek táragy-gyökérnek (vagy egyszerűen csak táragynak) nevezték. A tudományos leírások szerint azonban a gyökerek hatóanyaga nagyobb mennyiségben mérgező hatású is lehet.

A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja. Napjainkban már csak a csorvási löszgyepen, néhány kisebb foltban maradtak fenn természetes állományai. Az 1980-as évekig az egykori, Csomorkányhoz közel eső Kútvölgy határában is volt egy kisebb állomány, amely azonban a terület becserjésedése miatt kipusztult.

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

Világ

A lakosság költőládákkal is segítheti a rágcsálópusztító baglyok költését

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat – írja a MME közleményében.
2023. szeptember 18. 17:00
FEL