Virágzási csúcs: ezerháromszáz volgamenti hérics bontotta ki szirmait

2020. március 27. 18:24 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a volgamenti hérics csorvási állományának virágzását. Az elmúlt héten volt a virágzási csúcs, ekkor 1299 növény bontotta ki egyszerre szirmait.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén kivirágoztak a puszták. A volgamenti hérics virágzása a március közepe táján bekövetkezett felmelegedés hatására gyorsult fel. Az elmúlt napokban azonban jelentős lehűlés történt, ami a március 24-én elvégzett számlálás adatain is megmutatkozott: ekkor már csak 1143 virágzó tövet találtunk. A hideg időjárás nem okoz károkat a héricsekben, a már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak.

Március közepe tájékán más növények is virágzásnak indultak. Nyílik már a salátaboglárka és a csuklyás ibolya, hamarosan a fürtös gyöngyike, s hajt a nyúlánk sárma is.

A ma már nagyon szűk területre szorult volgamenti hérics valaha sokkal elterjedtebb volt hazánkban. Gyökerét a népi gyógyászatban is használták, elsősorban a háziállatok különböző gyulladásainak csökkentésére. A békési és csongrádi emberek táragy-gyökérnek (vagy egyszerűen csak táragynak) nevezték. A tudományos leírások szerint azonban a gyökerek hatóanyaga nagyobb mennyiségben mérgező hatású is lehet.

A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja. Napjainkban már csak a csorvási löszgyepen, néhány kisebb foltban maradtak fenn természetes állományai. Az 1980-as évekig az egykori, Csomorkányhoz közel eső Kútvölgy határában is volt egy kisebb állomány, amely azonban a terület becserjésedése miatt kipusztult.

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

Világ

Gyász: Elhunyt Diego Armando Maradona

Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa. Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a Gimnasia La Plata vezetőedzőjeként dolgozó, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelt legenda halálát.
2020. november 25. 18:07
FEL