Idén is korábban nyílt a volgamenti hérics Csorvás közelében

2023. január 19. 17:58 | behir

A fokozottan védett volgamenti hérics első virágzó tövei a tavalyihoz hasonlóan idén is korán kezdtek virágozni a Csorvási löszgyepen.

Az első virágokat január 9-én észlelték a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

– Ekkor még csupán egy tövet találtunk két virághajtással a Sarkadi-dűlőnél, amelyek a hetek óta tartó enyhe időben kibújtak a talajból. Január harmadik hetére már öt virágzó tő volt jelen Csorváson. Tavaly január 5-én találtunk szintén ilyen korai virágzású töveket. Korábbi években február elején jelentek meg a legkorábban virágzó növények. A volgamenti héricsnek a Tatársánci ősgyepen is van egy telepített állománya. Itt idén ugyanakkor kezdett el egy tő két virággal virágozni, mint a csorvási, majd egy héttel később ugyanaz a tő virított négy virággal - olvasható a beszámolóban.

 

Fotó:  Palcsek István Szilárd

Fotó: Palcsek István Szilárd

Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, gyűjtik a nap melegét, hidegben és éjszakára becsukódnak, így kevésbé fagynak el. A korán megjelenő növények igen jól bírják, ha később fagy éri őket vagy esetleg hótakaró alá kerülnek. Később áprilisban, a csúcsvirágzás idején a 20-30 cm-es magasságot is elérik virághajtásaik. A munkatársak a felméréseket az elkövetkező hetekben is folytatják hetente több alkalommal.

A volgamenti hérics hazánkban éri el elterjedési területének nyugati határát, a Csorvási löszgyepen található legnagyobb őshonos állománya Magyarországon.

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL