Előbújtak az első volgamenti héricsek a Körös-Maros Nemzeti Parkban

2021. február 15. 07:24 | behir.hu

Idén már február elején előbújtak a volgamenti héricsek első, virágzó példányai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen. Magyarországon belül itt található e fokozottan védett növényfaj legnagyobb természetes állománya.

Az igazgatóság munkatársai az első, február 5-ei felméréskor 4 virágzó tövet találtak. A második, február 10-ei felmérés alkalmával már 9 tő virágzott. Az Orosháza melletti Tatársáncon, ahol a volgamenti héricsnek egy telepített állománya él, február 9-én egyetlen virágzó tövet találtak. A növény virágzási csúcsa március közepére, végére várható. Tavaly a csúcsidőszakban egyszerre 2080 virágzó tövet számoltunk a Csorvási-löszgyepen.

A virágzási időszakban a hideg időjárás sem okoz károkat a volgamenti héricsekben. A már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak, újak pedig csak akkor bújnak elő, ha ismét enyhébbre fordul az idő. Először mindig a sárga bimbók jelennek meg a talajfelszínen, majd nemsokára a zöld levelek is.

A Körös-Maros Nemzeti Park nagy gondot fordít azoknak a területeknek a kezelésére, ahol volgamenti hérics található. A Csorvási-löszgyepen belül a legnagyobb állományok egy vasúti töltés melletti gyepsávban, valamint egy helyi védettséget élvező, bekerített területen találhatók. A kora őszi időszakban kézi kaszával végezik a kaszálást, eltávolítják az avart, illetve a nádat és a kisebb cserjéket is, amelyek kiszoríthatnák a volgamenti héricset. A megfelelő területkezelés biztosítja az állomány fennmaradását.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Németh Szilárd: A nemzeti konzultáció egy sikeres eszköz Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök sikeresebben tud tárgyalni Brüsszelben, amennyiben a lakosság részt vesz a nemzeti konzultációban – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Békéscsabán. Németh Szilárd szerint fontos, hogy akik Európában és helyben, akár itt, Békéscsabán szeretnék képviselni a magyar, illetve a helyi emberek érdekeit, azoknak szabadoknak, szuveréneknek kell lenniük.
19:42
FEL