Véget ért az aratás Békés megyében

2021. július 28. 15:17 | Erdei-Kovács Zsolt

A kisebb gazdálkodók néhány maradványterületet aratnak még, de immár határozottan kijelenthető, hogy Békés megyében véget ért az aratás. A termés minősége rosszabb, mint a tavalyi esztendőben, a mennyiségre, valamint a tárolási, raktározási kapacitásra azonban nem lehet panasz.

Bozó József őstermelő, gazdálkodó a behir.hu kérdésére elmondta,  hogy a 2020-2021-es szezonban 30 hektáron gazdálkodott, zömmel szegedi búzaféléket vetett. Közel 20 éve ezekkel a fajtákkal dolgozik, ami az elvárható, egyenletes minőség miatt meghatározó tényező. Az idei terméséről szólva kifejtette, a minőség mellett a mennyiség is jónak mondható, az ő esetében hektáronként átlagosan 70 mázsával lehet számolni.

– Márciusban volt egy kiadós hideghullám, ami pont a bokrosodást megelőzően kapta el a búzát, s emiatt rövidek lettek a kalászok. Ha ez nem történt volna meg, akkor most 90 mázsa/hektár termésátlaggal lehetne kalkulálni – tette hozzá. A mázsánkénti átvételi ár 6300-6400 forintra tehető, ami elmondása szerint az idei évben már fedezni fogja a technológiára, a védekezésre, növényvédőszerekre, gombaölőszerekre és műtrágyára fordított költségeket is.

Néhány maradványterületet aratnak még a kisebb gazdálkodók, de immár határozottan kijelenthető, hogy Békés megyében véget ért az aratás. Ahogyan a Csabai Raktárszövetkezet igazgatóságának elnöke fogalmazott, 99 százalékban betakarították a kalászosokat.

Adamcsik László úgy fogalmazott, hogy a termés az eltelt időszak, az utóbbi másfél-két hónap szárazsága miatt gyengébb minőségű lett, mint a megelőző években volt. A búza 65-70 százaléka takarmány minőségű, a fennmaradó hányad, 30-35 százaléka pedig étkezési minőségű.

– Az év első felében a különféle gabonák ótermése iránt olyan komoly kereslet alakult ki, hogy az idei jó termésátlagok dacára megyeszerte kiürültek a magtárak és emiatt egyáltalán nincs tárolási kapacitáshiány – tette hozzá kérdésünkre a szakember. Azt is elmondta, az ősziárpa esetében 6,8 tonna, az őszibúza esetében pedig 6,5 tonnás megyei átlagról beszélhetünk. Ez jónak mondható, s annak ellenére sikerült elérni, hogy a termőterület idén a tavalyihoz viszonyítva 15 százalékkal csökkent.

Galéria

További programok »

FEL