A szélsőséges időjárás ronthatja a búza idei minőségét és mennyiségét

2019. július 17. 08:12 | Papp Ádám Sándor

Megfelelő ütemben halad az őszi búza betakarítása Békés megyében. A gazdálkodók idén 101 ezer hektáron vetették el a kalászos növényt, a termény 25 százalékát már sikeresen le is aratták. A szakemberek a mennyiséggel és a minőséggel kapcsolatban elmondták, hogy a kora tavaszi aszály, majd a több napos esős időjárás miatt gyengébb évet zárhatnak, mint tavaly.

A gazdálkodók már június végén elkezdték betakarítani a búzát, elsőként Békés megyében, ahol 101 ezer hektáron vetettek a kalászos növényből. A 40 éve nem látott aszály, majd a májusi csapadék nem tett jót a kultúrnövény fejlődésének. A szakemberek szerint a gombabetegségek legjobb táptalaja a pára, a reggeli köd és az esős időjárás.

Gombabetegségek támadták meg a gabonát, de pozitívum, hogy amelyik búzát hamarabb érte a betegség, azt fel is élte. Ez azt jelenti, hogy a gombabetegséggel fertőzött szemek nagy része kintmarad a tarlón – közölte kérdésünkre Bozsár Tamás gazdálkodó.

A Békés megyei gazdák a termés 25 százalékát már learatták, de az már most látszik, hogy a kalászok sokkal kisebbek az átlagosnál.

 

A búza 25 százalékát már betakarították a gazdák. Fotó: Kugyelka Attila.

A búza 25 százalékát már betakarították a gazdák. Fotó: Kugyelka Attila.

 

– Minden évben Békés megyében kezdődik a búza betakarítása, majd azt követően a Dunántúlon folytatódik. A minőség általában nálunk jobb, ez egyelőre bizonytalan – én és a kereskedők is kiváncsiak vagyunk. A nemzet kenyeréhez szükséges összmennyiség biztosított – hangsúlyozta Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének alelnöke.

A várható hektáronkénti termésátlag a becslések szerint 60-70 százaléka a tavalyinak, ezért sokan kivárnak abban bízva, hogy növekszik majd a búza értékesítési ára.

A szárítókhoz beérkező gabona nedvességtartalma jelenleg 16-17 százalékos. A Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, hogy azokban az esztendőkben, amikor kiegyensúlyozottabb volt az időjárás, ez az érték 12-13 százalék volt.

– Csak maga a szárítás az előző évekhez képest átlagosan tonnánként 1500-1800 forint többletköltséget jelent, ritka az olyan esztendő, hogy kalászos gabonát szárítani kelljen – fogalmazott Adamcsik László.

A gazdálkodók bíznak abban, hogy a következő hetekben csökken a csapadék mennyisége, így a magasabb nedvességtartalmú búzákat is learathatják majd.

További programok »

Gazdaság

A minőségben és az innovációban is élen járnak a hazai pékségek

A minőségi termékekkel és a speciális fogyasztói igények rugalmas kielégítésével tudják megnyerni a vásárlókat a kisebb pékségek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékszövetség körképe szerint megállapítható, hogy a szakboltok kínálata a fogyasztói igényeknek megfelelően folyamatosan bővül. Az alapanyag felhasználásban is minőségi javulás figyelhető meg.
2024. március 2. 18:07
FEL