A búza minősége gyengült, a kukoricának pedig sürgősen eső kell

2021. július 21. 14:44 | Csiffáry Zsuzsanna

Idén csaknem 90 ezer hektáron vetettek a gazdák búzát Békés megyében – a legtöbb helyen jó, sőt kimagasló mennyiség termett, de a minőségen rontott a közel két hónapig tartó aszály. A kukorica idén a jó vízgazdálkodású területeken is maximum közepes termést hozhat. Az országoshoz hasonlóan Békés megyében sem rózsás a helyzet, bár némi esőt kapott a még be nem takarított termés.

Békés megyében közel 100 százalékos a kalászosok betakarítása, melyek java már a magtárakban van. Az egyik fő növénykultúra a búza – ebből idén csaknem 90 ezer hektáron vetettek a gazdák. A legtöbb helyen jó, sőt kimagasló mennyiség realizálható, de a minőségen rontott a közel két hónapig tartó aszály – tudtuk meg Adamcsik Lászlótól, a Csabai Raktárszövetkezet elnökétől. 

– Az őszi búza és az őszi árpa közel 100 százalékát betakarították, a tavaszi árpa ennél gyengébben áll, illetve tavaszi zab van még kint a határban. Az őszi búza esetében a vetésforgó csökkent, a korábbi 95 ezer és 100 ezer hektárról 85 ezer hektárra csökkent a vetésterülete. Ehhez a körhöz csatlakozik az őszi árpa vetésterülete is, ami 25 ezer hektárról 23 ezer hektárra korlátozódott. Továbbá a búza hektáronkénti átlagtermése Békés megyei viszonylatban meghaladja 7 tonnát. Az őszi búza a 6,5 tonnát közelíti, általában 5,5 tonna szokott lenni. A gazdák hozam szempontjából elégedettek lehetnének, ám minőség tekintetében az elmúlt két hónap szárazsága miatt a tápanyag beépülés meglehetősen lelassult. Úgynevezett fehérje felhalmozódási hiányok jelentkeztek a búzánál, így a betakarított termény döntő többsége, mintegy 70 százaléka takarmánybúza – részletezte Adamcsik László. 

Hozzátette, hogy növényvédelem tekintetében sem gyom, sem gomba nem volt az idei termésen, további pozitívum, hogy az aszály ellenére akadálymentesen zajlott az aratás. 

– A minőség romlása miatt az év kezdete óta a gabonaszektorban jelentős áremelkedés következett be, amely a külföldi érdeklődésnek is köszönhető, az árak továbbra is tartják ezt az irányvonalat – tette hozzá Adamcsik László.

Bozsár Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezetének küldötte elmondta, hogy a kukoricának sürgősen csapadékra van szüksége. 

– Jelentős csapadékra, mintegy 20-30 milliliterre van szüksége a földeknek. Ha ez nem történik meg, akkor a kukorica termés nagy veszélybe kerül megyénkben. 100-130 milliliter víz biztosan hiányzik a talajokból – nyilatkozta Bozsár Tamás. 

Galéria

 

További programok »

FEL