Befejeződtek az őszi betakarítási munkák Békésben

2017. október 25. 15:43 | behir

A kukorica betakarításával befejeződtek az őszi aratási munkák Békésben, a gazdák gyenge évet zártak - nyilatkozták szakemberek szerdán az MTI-nek.

Kukoricát idén 101 ezer hektáron termesztettek Békésben és 495 ezer tonna terményt takarítottak be.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke szerint ez közel ötven százalékkal marad el a tavalyi rekordterméstől.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára is az elmúlt öt év negatív rekordjának nevezte a kukoricatermést, hozzátéve, hogy a szórás nagy, hektáronként 2 és 7 tonna között ingadozott a termés, a megyei átlag hektáronként 4,9 tonna lett. Hozzátette, a forró, aszályos nyár miatt 3-4 ezer hektáron silózni kellett a nem termő kukoricát. A meleg időjárásnak egyetlen pozitívuma volt, hogy szinte alig kellett szárítani a kukoricát, míg tavaly ez jelentős kiadással járt - jegyezte meg.

Barabás Béla elmondta, a kukoricatermesztés önköltségi ára hektáronként 220-260 ezer forint közötti, így a 41-42 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár mellett csak az a gazda nyereséges, akinek legalább 5,5-6 tonna termése lett hektáronként.

A titkár szerint néhány gazda kötött előszerződést a kukoricára, és legfeljebb 43-45 ezer forintos felvásárlási árat érhettek el, a többség azonban a raktározás mellett döntött.

Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, raktárhiány nincs Békés megyében, de mivel a kalászos gabonák felvásárlási ára is alacsony volt, ráadásul most az értékesítés is leállt és a napraforgó egy része is a raktárba került, a kukorica betakarítása után "elfogynak a szabad helyek". Hozzátette, január-februárban indulhat meg az értékesítés.

Barabás Béla megjegyezte, jelentős áremelkedésre nem nagyon van kilátásuk a gazdáknak, a világpiacon ugyanis nincs hiány kukoricából.

Békésben befejeződött a vetés is, őszi búzát 92 ezer, káposztarepcét 20 ezer, őszi árpát 19 ezer, tritikálét 4 ezer 500 hektáron vetettek. Kozsuch Kornél elmondta, a vetésszerkezet nem változott jelentősen, a Viharsarokban is megfigyelhető, hogy aszálytűrő-képessége és magasabb terméshozama miatt némileg nő a repce vetésterülete a búza rovására, de mint mondta, 92 ezer hektár alá már nem fog csökkenni a búzaterület.

A gazdák az őszi mélyszántásokat várhatóan november közepére, végére fejezik be.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL