Kitesznek magukért a békési gazdák a Magyarok Kenyere Programban

2023. augusztus 15. 10:09 | Vincze Attila

Hiába lettek idén csak közepesek a termésátlagok Békés vármegyében, a gazdák ismételten kitesznek magukért a Magyarok Kenyere Programban. A gyűjtőpontokra folyamatosan érkeznek a búzaadományok, melyeket ezúttal egészen az év végéig le lehet adni.

Már hatalmas halmokban áll a gabona a Csabai Raktárszövetkezetnél, ők is részt vesznek a Magyarok Kenyere Programban. Az utóbbi hetekben folyamatosan érkeznek az adományok a gyűjtőpontra, eddig idén több mint 5 tonna búzát ajánlottak fel a környékbeli gazdák.

– Szívükön viselik a gazdálkodók azt, hogy adjanak valamilyen segítséget, amikor tehetik, olyan embereknek, akik rászorulnak. Érzékenyek, jóindulatúak, azonban nem gondolják túl a dolgokat, hanem a maguk egyszerűségében adományoznak 50 vagy 100 kiló búzát, ami jó érzéssel tölti el őket – fogalmazott Adamcsik László,  a szövetkezet elnöke.

Országosan már 13 éve tart a 15 millió búzaszem program, amelynek legfontosabb része az összefogás és az önzetlen segítségnyújtás. Az idei évben kettővel nőtt azon gyűjtőpontok száma vármegyénkben, ahol a gazdák leadhatják az adományaikat. Az így összegyűjtött gabona egy része az országban marad, míg a másik része a Kárpát-medence vidékein élő rászorulókhoz kerül.

– Ebben a programban nemcsak mi adományozunk, hanem azokról a területekről is érkezik be adomány, ahol a rászoruló határon túliak élnek, tehát ez az összetartozásunkat teljes mértékben megmutatja. A program erősíti a gazdatársak összetartozását, ami nagyon fontos számunkra – mondta Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke. 

Fontos változás, hogy az idei esztendőben augusztus 20-ával nem áll meg az adományozás, egész évben várják a gyűjtőpontokon a felajánlott gabonát, melyet azt követően juttatnak el a civil szervezetek felé.

További programok »

FEL