24 szervezet kapott lisztet Békés vármegyében a Magyarok kenyere programból

2023. október 26. 09:20 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Szerdán adták át jelképesen a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programból az adomány lisztet huszonnégy Békés vármegyei szervezetnek. Ezek az egyházi, civil és egyéb karitatív szervezetek juttatják majd el a rászorulóknak az adományt. Az eseményen Horváth Vivien a projekt vezetője kiemelte, hogy országos, sőt Kárpát-medencei átlagban is kiemelkedő a Békés vármegyei gazdák adományozó készsége.

A Magyarok Kenyere Békés Vármegyei Adományozó Ünnepségére várták az adományozókat, a malom, valamint a gyűjtőpontok és nem utolsó sorban azon huszonnégy vármegye szervezeteinek képviselőit, akik átvehetik a liszt adományt. Köztük volt Simondán Csaba is, aki kiemelt adományozóként vehetett át oklevelet. Mint mondta: fontosnak tartja, hogy nemcsak az anyaországi magyarokat fogják össze és támogatják, hanem a külhoniakat is. Úgy fogalmazott: hogy különösen oda kell figyelni, hogy összetartsák ezt a 15 millió magyar ember, ezért állt a kezdeményezés mellé.

Mezőhegyes általános és középiskolájának is van egy-egy alapítványa, amelyeket a huszonnégy szervezet között liszt adománnyal támogatott a Magyarok kenyere program. A város polgármestere, Pap István elmondta, hogy a település, a két iskola és a két iskolai alapítvány közösen azon dolgozik, hogy ezt a jelentős adományt a leghatékonyabban felhasználja a rászoruló diákok számára. Így például – helyi vállalkozók bevonásával – többek között péksütemény is készült az érintett diákoknak a karácsonyi időszakban az elmúlt években.

Az adományozó ünnepségen Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke a helyi gazdák összefogását emelte ki.

– Az idei esztendőben sem tört meg a folyamatos emelkedés és így idén már harminc százalékkal magasabb adományt gyűjtöttünk be, mint a tavalyi esztendőben. Ez azt jelenti, hogy több mint 39 ezer kilogramm búzát tudtunk realizálni, amiből a lisztörlés után ma 24 békés vármegyei civil szervezet részére 700 kg lisztet tudunk adományozni – mondta el NAK vármegyei elnöke.

Galéria

 

A programról a Magyarok kenyere projektvezetője is beszélt.

– Rálátok az országos számadatokra, és ha az elmúlt két évet nézzük, Békés vármegye olyan kiemelkedő teljesítményt mutat, hogy egy aszályos évben is, az azt megelőző évhez képest is tudta emelni 40 százalékkal az összegyűjtött búza mennyiségét. És ha csak a kétéves átlagot nézünk most 200 százaléknál jár, tehát megduplázta a 2020-21-es évben gyűjtött eredményt, ami számomra azt is mutatja, hogy egyre erősebb az összefogás a vármegyében – hangsúlyozta Horváth Vivien. Hozzátette: országosan is növekedett az elkészült liszt mennyiség. Az egykori 10 mázsához képest most már bőven 1100 tonna búzát sikerült összegyűjteniük, nagyjából ennek a 60 százaláka a liszt kihozatal.

– Ezt igyekszünk eljuttatni rászoruló családokhoz, jellemzően civil, egyházi karitatív szervezetek segítségével, hiszen ez olyan hatalmas mennyiség, amit mi magunk nem tudunk háztól házig szállítani. A Magyarok kenyere program folyamatosan bővül, mivel már zöldség és gyümölcs, valamint vetőmag adományokat is koordinálunk – ismertette a projektvezető.

További programok »

Gazdaság

FEL