Sikerek és kihívások: Közepes évet zárt Békés vármegye mezőgazdasága

2024. január 5. 18:40 | Vincze Attila

A 2022-es, rendkívül aszályos esztendőhöz képest kedvezőbb időjárási körülmények mellett több tényező is nehezítette a Békés vármegyei gazdák életét 2023-ban. A gazdálkodók összességében közepes termésátlagokkal zárták a tavaly évet.

Zökkenőmentesen zajlott le a búza aratása tavaly nyáron a Békés vármegyei földeken. Az időjárás ezúttal kegyesebb volt a gazdákhoz, mint a rendkívül aszályos 2022-es évben, viszont így sem igazán születtek magas termésátlagok, igaz a gazdálkodók még ezzel együtt is több bevételt könyvelhettek el. Annak ellenére történt mindez, hogy a felvásárlási árak a nagy mennyiségű import gabona által kialakult túlkínálat miatt nagyon alacsonyak voltak. A Csabai Raktárszövetkezet tárolói tavaly is folyamatosan tudták fogadni a gazdálkodók által nyáron betakarított gabonát. Mint ahogy Adamcsik László, a szövetkezet elnöke elmondta: 2023-ban nagyon sok olyan gazdálkodó hozta be a terményét hozzájuk, akik korábban máshová szállítottak be, de ott a külföldi gabonák elfoglalták a tárolótereket. 

– Teljesen meg tudtuk tölteni a magtárainkat, gyakorlatilag senkit sem kellett máshova irányítanunk, mindenkinek át tudtuk venni a gabonáját, így a termelők nyugodtan és türelemmel várhatják az esetlegesen tavasszal, vagy nyár elején várható magasabb értékesítési árakat – emelte ki. 

Békés vármegye mezőgazdasága közepes termésátlagokkal zárta a tavalyi esztendőt, rosszabb eredményekről egyedül a Tótkomlós környéki gazdák számoltak be, ahol 2023-ban is komoly aszály sújtotta a térséget. Őszi árpa és őszi búza tekintetében egyaránt 5,6 tonnás, napraforgó esetében 2,8 tonnás, míg a kukoricát illetően 6,9 tonnás termésátlagok jellemezték a 2023-as évet. A vármegyei gazdák életét jócskán megnehezítette a nyár végétől kibontakozó mezei pocok invázió, amely kockázatossá tette az őszi vetéseket, beleértve az őszi káposztarepcét és a gabonaféléket. Ugyanakkor komoly károk jelentkeztek a többéves kultúrákban is, legfőképpen a lucernásokban.

– Minden segítséget megkaptunk az országos központtól és a növényvédő kamarával összefogva közösen a különböző mezei pocok irtószerek engedélyeztetését komolyan felvállalva a gazdatársak használhatták ezeket a készítményeket, így a védekezés egy kicsit könnyebb lett. Most, hogy itt az esős időszak, valamint a hideg is beállt, a mezei pockok létszáma magától is megfogyatkozik – fogalmazott Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke.

Felidézte, hogy az agrárkamara Békés vármegyei igazgatósága 2023-ban egy roadshow részeként több településen tartott tájékoztató rendezvényeket az új területalapú támogatási rendszerrel kapcsolatban. Emellett folytatódott a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program is: tavaly mennyiségi csúccsal, 40 tonna körüli liszt adománnyal segítették a hazai és határon túli civil szervezeteket. A program 2023-as kampánya egy rajzpályázattal indult, melynek eredményeképp annak összefoglaló kiadványát Békés vármegyei gyermekek munkáival illusztrálták.

További programok »

Gazdaság

Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.
17:35
FEL