Aratás: A szélviharok ellenére is közepes mennyiségű, jó minőségű búza várható

2020. július 18. 13:17 | Csiffáry Zsuzsanna

Biztosított lesz idén Magyarországon a kenyér gabona. Békés megyében a gazdálkodók 105 ezer hektáron vetették el a megfelelő növénykultúrákat. A kezdeti vágások alacsony nedvességtartalmat, közepes mennyiséget, de jó minőséget mutatnak. Árpából várakozáson felüli volt a betakarított mennyiség, búzából közepes termés várható.

Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének alelnöke elmondta, hogy országosan bevetett 1 millió hektár a tavalyi évekhez képest nem sokat változott. Békés megyében 105 ezer hektáron vetettek a gazdálkodók. Az országban Békés megye déli részén vágják le először a gabonát. A búza 12-es, 13-as víztartalommal rendelkezik és rendkívül tiszta, a gyom is elkerülte – összegzett kérdésünkre.

Ám hiába a jó statisztikák, a káresemények 2020-ban sem kerülték el a termőföldeket. Az országon végighaladt szélviharok következtében, a hevesebb esőzések miatt a búza sok helyen megborult, szaknyelven megszakadtak. Ilyenkor maga a gyökér szakad meg, így károsodik a növény. A kár abban az esetben fokozódik, ha a búza ezután kap még esőt. A kalász ilyenkor közel van a talajhoz és becsírázódhat. Ez mennységben és minőségében is veszteség a gazdának – magyarázta Bozó József

A learatott termény rögtön a magtárakba kerül, ahol emelet-nagyságú halmokban áll a búza. A Csabai Raktárszövetkezethez csak búzából 10 ezer tonna kerül éves szinten, amit minősítenek, tisztítanak, letárolnak és értékesítenek. A minősítés szerint takarmány vagy malmi, étkezési és euro búzát különböztetnek meg. A jó években a malmi búza aránya 70 százalék, a takarmányé 30, idén ez körülbelül 50-50 százalék lesz. 

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke arra is kitért, hogy a tavaszi csapadékhiány eredménye a hektáronkénti kalásszám csökkenése, így nagy terméshozamra nem lehet számolni. A gabona biztos, piaci ára még nem alakult ki. A raktárakba általában  8-10 ezer tonna búza érkezik, de 27 ezer tonna tárolására is van kapacitás.

Cs.Zs., H.Sz.

További programok »

Gazdaság

FEL