Változik a vadvilág – óvni, enni, itatni

2024. szeptember 7. 15:50 | Bere Mátyás

Hazánkban a vadhúsfogyasztás terén ugyan vannak jó tendenciák, de például a nyúlhúst nehezen adják el a vadászok, márpedig a vadászatra szükség van. Emellett a forróságból is bőven kijutott Békés vármegyének, ez a vadállományt is érintette.

Hrabovszki János, az Országos Vadászkamara Békés vármegyei szervezetének elnöke kifejtette, hogy a vadhús szerencsére fontos része a magyar gasztronómiának, de például a galamb-, vagy a mezei nyúl fogyasztása elmarad a szarvasé mellett.

– Átalakulóban van minden a környezetünkben, így a Kárpát-medencén belül is a hőség miatt, így a vadállomány is változik. Az egyik legszembetűnőbb az őzállomány nagymértékű csökkenése Békésben. Hatalmas a szárazság és Dél-Békés nem öntözött, csak csekély mértékben. A víz az élet, de sajnos kevés van belőle – fogalmazott az elnök.

A Békés vármegyei vadászok itatókkal orvosolják ezt a helyzetet, Hrabovszki János abban bízik, hogy meg tudják menteni a vadak törzsállományát, hogy jövőre is legyen szaporulat.

 

Fotó: Behir.hu

 

– Alapvetően jellemző a gasztronómiára hazánkban, hogy sokan fordultak a vadhúsok felé. A magyarországon megtermelt vadhús felhasználása itt történik, az ország határain belül, és csak töredéke kerül külföldre. Ezzel szemben Békés vármegyében él az ország legjobb mezei nyúlállománya, de a nyulat nagyon kevesen fogyasztják, komoly problémája ez a vadász közösségnek – folytatta az elnök.

Az elnök szerint míg korábban valóban gyakran került az asztalra a húsuk, a mezeinyúl-fogyasztás kikerült a köztudatból. .

– Békéscsaba főterén például örvös galambok röpködnek felettünk, ez komoly gond a városban. Ennek az állatnak még nincsen vadászati hagyománya, viszont itt élnek a városban. Lakott területen kívül pedig nehezen lehet a szaporulatot féken tartani, főleg úgy, hogy nincsen felvásárlópiaca a galambhúsnak – emelte ki Hrabovszki János.

Ha receptek oldaláról közelítjük meg a dolgot, akkor sokakat elriaszthat a vörösbor, a borókabogyó, a tárkony és a majoranna, főleg, ha pörköltről van szó. Ezzel szemben igazából nem érdemes túl messzire menni, lehet egyszerűbb receptekkel is nagyot alkotni.

A vadhús nem mellesleg egészséges, és ha konyhakészen jutunk hozzá, akkor nem igényel nagyobb küzdelmet, mint más állatok húsai. Egy galamblevest vagy pörköltet meg lehet főzni a megszokott receptek szerint is, de például egy könnyed lecsós nyúl is kerülhet az asztalunkra. A fehérjében és vitaminokban gazdag nyúlhús remek választás és sok könnyed receptnek lehet alapanyaga, mondhatni jó kapuhús a vadfogyasztásban.

További programok »

FEL