Hrabovszki János, az Országos Vadászkamara Békés vármegyei szervezetének elnöke kifejtette, hogy a vadhús szerencsére fontos része a magyar gasztronómiának, de például a galamb-, vagy a mezei nyúl fogyasztása elmarad a szarvasé mellett.
– Átalakulóban van minden a környezetünkben, így a Kárpát-medencén belül is a hőség miatt, így a vadállomány is változik. Az egyik legszembetűnőbb az őzállomány nagymértékű csökkenése Békésben. Hatalmas a szárazság és Dél-Békés nem öntözött, csak csekély mértékben. A víz az élet, de sajnos kevés van belőle – fogalmazott az elnök.
A Békés vármegyei vadászok itatókkal orvosolják ezt a helyzetet, Hrabovszki János abban bízik, hogy meg tudják menteni a vadak törzsállományát, hogy jövőre is legyen szaporulat.
– Alapvetően jellemző a gasztronómiára hazánkban, hogy sokan fordultak a vadhúsok felé. A magyarországon megtermelt vadhús felhasználása itt történik, az ország határain belül, és csak töredéke kerül külföldre. Ezzel szemben Békés vármegyében él az ország legjobb mezei nyúlállománya, de a nyulat nagyon kevesen fogyasztják, komoly problémája ez a vadász közösségnek – folytatta az elnök.
Az elnök szerint míg korábban valóban gyakran került az asztalra a húsuk, a mezeinyúl-fogyasztás kikerült a köztudatból. .
– Békéscsaba főterén például örvös galambok röpködnek felettünk, ez komoly gond a városban. Ennek az állatnak még nincsen vadászati hagyománya, viszont itt élnek a városban. Lakott területen kívül pedig nehezen lehet a szaporulatot féken tartani, főleg úgy, hogy nincsen felvásárlópiaca a galambhúsnak – emelte ki Hrabovszki János.
Ha receptek oldaláról közelítjük meg a dolgot, akkor sokakat elriaszthat a vörösbor, a borókabogyó, a tárkony és a majoranna, főleg, ha pörköltről van szó. Ezzel szemben igazából nem érdemes túl messzire menni, lehet egyszerűbb receptekkel is nagyot alkotni.
A vadhús nem mellesleg egészséges, és ha konyhakészen jutunk hozzá, akkor nem igényel nagyobb küzdelmet, mint más állatok húsai. Egy galamblevest vagy pörköltet meg lehet főzni a megszokott receptek szerint is, de például egy könnyed lecsós nyúl is kerülhet az asztalunkra. A fehérjében és vitaminokban gazdag nyúlhús remek választás és sok könnyed receptnek lehet alapanyaga, mondhatni jó kapuhús a vadfogyasztásban.