Újra virágoznak a népi kézműves szakkörök

2018. szeptember 30. 19:09 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békéscsabán rendezték meg a Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek IV. Találkozóját szombaton. Az eseményt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezte meg.

 

 

A program célja elsősorban az volt, hogy az elmúlt egy évben alakult, népi kézműves hagyományokat őrző szakköröket és szervezeteket bemutassa, a megyei egyesület tagságának. Az összejövetelre - Battonyától egészen a szerbiai Temerinig – 21 szervezet képviselői érkeztek, közülük az a tíz szervezet be is mutatkozott, amelyeket az elmúlt hónapokban alapítottak.

 

Bemutatkoztak az elmúlt egy évben alakult nép kézműves hagyományokat őrző szakköröket és szervezeteket, a megyei egyesület tagságának. Fotó: Fazekas Róbert

Fotó: Fazekas Róbert

 

– Az egyesületünk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a népi kézműves tudás hagyományát próbáljuk továbbadni. Pályázatok segítségével a megye különböző településein, különböző intézményekben népi kézműves közösségeket, szakköröket, képzéseket próbálunk létrehozni.  Az elmúlt egy év alatt tíz közösség alakult a megyében, többek között a békéscsabai evangélikus iskolában, vagy Tótkomlóson, Nagybánhegyesen, Battonyán. Ezeknek a szakköröknek a működését mutattuk be a korábban alakult népi kézműves közösségeknek. Három lehetőséget kínáltunk erre: egyrészt az alkotásaikat egy kiállítás formájában mutatták be, emellett a szakkörök vezetői, vagy éppen résztvevői mesélték el, hogy számukra mit jelentett a közösség és ez a tevékenység. A harmadik pedig a gasztronómia volt, a szakkörök idehozták a településükre jellemző, vagy éppen a nemzetiségükre jellemző étkeket, amelyekkel megkínálták egymást – mondta el Pál Miklósné.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke hozzátette: az is fontos céljuk, hogy minél több fiatalt vonjanak be a népi kézműves hagyományok megőrzésébe. Több sikeres programjuknak köszönhető, hogy a rendezvényen a középiskolás korosztályt is többen képviselték. Az elmúlt időszakban elsősorban hímző, szövő és könyvkötő szakkörök alakultak.

További programok »

FEL