Vásári forgatag és hagyományos mesterségek a vár tövében

2018. június 28. 14:59 | Zsíros András

Hétvégén várja a népművészet és a népi mesterségek iránt érdeklődőket Gyulán a XIX. Körös-völgyi Sokadalom. A fesztivál kézműves vásárral, játszóházzal, kiállításokkal egészíti ki a háromnapos programot.

 

 

Június vége, július eleje nem múlhat el Gyulán a már megszokott népművészeti fesztivál nélkül. A lassan két évtizedes múltra visszatekintő esemény sikeréhez a történelmi környezeten kívül minden más is adott: tradíciót őrző műhelyek, népművészek, és egy város, amelyik mindezt befogadja – mondta el a rendezvény háttérről Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője.

Nemcsak hogy befogadja, de egyik legfontosabb, ingyenes nagyrendezvénye Gyulának a háromnapos fesztivál. A polgármester az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a hasonló programok már szinte mindenhol máshol kikoptak az országban. Görgényi Ernő úgy fogalmazott, az önkormányzat számára ez egyfajta szívügy, a program pedig évek óta a gyulai nyár elválaszthatatlan része.

A szervezők a színvonal megtartására is figyeltek. Ennek jegyében mutatkoznak be többek között az idei gyermek szólótánc-fesztivál döntősei. Ezt azt jelenti, hogy a régió legjobb szóló táncosai is láthatók lesznek a három nap alatt – hangsúlyozta Hegedűsné Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke.

A rendezvény témáját idén a szlovák és román nemzetiségi hagyományok adják majd, de egyébként is régóta határon átnyúlóan értelmezik a szervezők a bemutatott dél-alföldi tájegységet. Így a fellépők és a kiállítók között vajdasági, valamint erdélyi művészek és mesterek is lesznek. A főszervező Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Pál Miklósné elmondta, a találkozás lehetőséget ad a határon túli területek alkotóival, csoportokkal való kapcsolattartás erősítésében, ami fontos célja a rendezvénynek.

A programok pénteken délután kezdődnek, és vasárnap estig tartanak a vár előtti téren.

További programok »

FEL