Megnyílt a 23. Körös-völgyi Sokadalom és elindult a Gyulai Várszínház 60. évada

2023. június 30. 21:00 | Vincze Attila

Pénteken este a hagyományoknak megfelelően egyszerre nyílt meg a 23. Körös-völgyi Sokadalom és kezdődött el a Gyulai Várszínház 60. évada.

A megjelenteket a várkertben felállított színpadon Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója köszöntötte. Ezután Gyula polgármestere vette át a szót, aki arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben meghatározóvá vált a városban a kulturális turizmus, melynek legrégebbi szereplője az immár jubileumi, hatvanadik évadát ünneplő várszínház. Görgényi Ernő kiemelte, hogy a mindenkori vezetés mindig a minőségi kultúrát és a minőségi élményeket tartotta mérceként szem előtt, így a teátrum a huszonegyedik századra a minőségi kultúra végvárává vált.

– A millenium évében indult csodálatos kezdeményezésként a Körös-völgyi Sokadalom is színesíti a fesztivált, olyan népművészeti eseményként, amely a minőségi népművészetet tekinti olyannak, amely megjelenhet a gyulai várkertben, kirekesztve a bóvlit, a műanyagot – mondta.

A térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte a várszínház történetét, illetve neves képviselőiről is beszélt. Kovács József hangsúlyozta, hogy a gyulaiak nagyon büszkék a hatvanéves intézményre, hisz sok embert vonzott már idáig is a városba.

– Hubay Miklós, amikor megnyílt a várszínház, a magyar színházművészet végvárának nevezte el, később pedig, miután kiegészült, a magyar színházművészet összművészeti rendezvények fellegvárának nevezték joggal ezt a rendezvénysorozatot – húzta alá.

A kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy Gyula kitüntetett szerepet foglal el a fesztiváltérképen. Závogyán Magdolna megjegyezte, hogy a Körös-völgyi Sokadalom több rétegben tárja fel az autentikus értékeket, beavat Békés páratlanul gazdag kincseibe, leteszi elénk az egész ország előadóművészetének és népművészetének legjavát, ugyanakkor megidézi a Kárpát-medence egyetemes örökségét is. 

– Népi hagyományaink izgalmasak és elevenek, megjelenítik őseink évszázados, évezredes tudását, tapasztalatát, hitét és értékrendjét. Gyökerei mélyek és erősek, népművészetünk nem más, mint kulturális anyanyelvünk – fejtette ki. 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Körös-völgyi Sokadalom egy nagy családi eseményre emlékeztet, ahol a népművészet művelői és szeretői találkozhatnak egymással. Kocsis Klára emlékeztetett, hogy minden évben egy kiemelt témakör köré csoportosítják a kézműves programokat, idén ez az élet a konyhában lett.

– A konyha a családi élet egyik központja, tulajdonképpen az otthon szíve-lelke ma is és így volt ez régen, eleinknél is. Befordultam a konyhába címet viselő kiállításunk megtekintői a máig használatos konyha textíliák, fazekas termékek gazdag kínálatával találkozhatnak – ismertette.

A beszédeket követően a hagyományoknak megfelelően ágyúdörgések és zászlófelvonás mellett hivatalosan is elindult a 60. várszínházi évad, amely egészen augusztus 16-ig színes és változatos szórakozást kínál a közönség számára. A Körös-völgyi Sokadalom két napján pedig az Alföld hét népművészeti egyesületének több, mint 100 alkotója népi kismesterség bemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral várja az érdeklődőket.

 

Galéria

További programok »

FEL