Mezőkovácsházán találkoztak a népi kézműves közösségek

2023. május 13. 12:56 | Csiffáry Zsuzsanna

Szombaton Mezőkovácsházán a Kalocsa Róza Művelődési Központ nagytermében tartották meg a népi kézműves közösségek találkozóját. A program több mint kétszáz alkotót mozgatott meg.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület kilencedik alkalommal szervezte meg az eseményt a dél-alföldi régióban. Idén Mezőkovácsháza adott otthont a rendezvénynek, így a házigazda jogán a település bemutatkozására is adódott alkalom.

A találkozó telt nézőteret produkált a város művelődési ház nagytermében, hiszen huszonkét településről, hatvanhárom közösség képviseletében több mint kétszáz résztvevő jelent meg ezen a napon. 

A tervezett programot a Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Jankó Erzsébet kihangsúlyozta, hogy Mezőkovácsházán nagy múltra tekint vissza a népművészet, a kezdetek az 1960-as évekre tehetőek. Mint fogalmazott: a város népművészeti bázisvolt, innen indult el a folklór művészet egész Békés megyében. 

A megnyitó beszédet követően Albertus László, Mezőkovácsháza alpolgármestere tartott helytörténeti előadást. Ezt követően Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár – aki egyéb teendői miatt nem lehetett jelen – gondolatait Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára tolmácsolta. 

A program részeként Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy az alkotói munka – túl azon, hogy értéket teremthetünk gyakorlásával – egyúttal egy szociális hálót is biztosít, ami által sokkal nagyobb biztonságérzetünk lehet. 

A rendezvényen jelen volt Pető Ibolya, a békéscsabai Jaminai Közösségi Ház telephelyvezetője, aki a vesszőfonó, gyöngyfűző, nemezelő és hímző szakkör tevékénységéről számolt be. Megerősítette azt a gondolatot, amely szerint a népművészeti közösségi találkozók megerősíthetik a kisebb- nagyobb csoportokat, hiszen lehetőség adódik az ismerkedésre, a felmerülő problémák megvitatására. 

A találkozón nemcsak színes és változatos kézműves csodákat láthattak az érdeklődők, de minden meghívott közösség egyedi ízes süteményekkel, házi sajtokkal és szörpökkel is készült az alkalomra. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Búbánat Anett a mikrofon mögött, de nekünk tetszett

Te mész Kormos Anettre? Ezt kérdezte félig nyomatékosan az egyik kollégám a minap. Igen, feleltem, de ha gondolod, mehetsz helyettem. Nem ment. De én sem bántam meg. Pedig csak fotóról ismertem. Főleg a nagy, szomorú, barna szemeit. Már a belépő is remek volt: a stand upos Janis Joplinra jött ki – péntek este, a Csabagyöngyében.
2024. március 3. 12:17
FEL