Megnyílt a 21. Körös-völgyi Sokadalom, és a Gyulai Várszínház 58. évada

2021. június 26. 11:49 | behir

Hivatalosan is megnyitották a 21. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 58. évadát június 25-én.

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő, Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója köszöntötte..

Görgényi Ernő kiemelte: néhány hónappal ezelőtt még nem gondolta volna senki, hogy ennyien összejöhetnek a Körös-völgyi Sokadalom és a Gyulai Várszínház megnyitóján, amelyek nélkül elképzelhetetlen a gyulai nyár. Hangsúlyozta: a nemzeti, kulturális értékeinket nem nekünk kell kitalálnunk, de fel kell ismernünk azokat, ebben pedig segítséget nyújtanak nekünk a művészek és művészetek.

– A művészetek változnak, a kifejezés pedig sokféle formát ölthet, a Gyulai Várszínház pedig ezt a sokféleséget igyekszik megmutatni a nézőknek évről évre. A Körös-völgyi Sokadalom méltó partnere a várszínháznak, ők a hamisítatlan népművészeti értékekkel teszik ugyanezt – mondta a polgármester.

 

A Körös-völgyi Sokadalom megnyitója (fotó: Gyulai Hírlap/ Rusznyák Csaba)

 

Kovács József kiemelte: 58 évvel ezelőtt indult el egy kezdeményezés, amely az azóta eltelt időben az ország kulturális és turisztikai fővárosává emelte Gyulát. Mint mondta, a Körös-völgyi Sokadalom azért is különleges, mert összeköt minket határon túli testvéreinkkel, a Gyulai Várszínház programja pedig mind az 58 évadban színvonalas és változatos volt, ahol fellépett az összes művész, akit kitüntettek a Nemzet Színésze címmel.

– A Körös-völgyi Sokadalom a dél-alföldi régió élő népi kultúrájának legjelentősebb seregszemléje – fogalmazott Kocsis Klára.

A fesztiválon három napon keresztül népi kézműves mesterek árusítják portékáikat, néptáncosok ropják a színpadon, a jó hangulatról pedig a népzenészek gondoskodnak – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a rendezvény hű maradt alap gondolatához, hogy a népművészetet művelők és szeretők nagy családja találkozhasson egymással.

Elek Tibor úgy fogalmazott, hogy a történelmi fürdőváros és a magyar kultúra fővárosa elnevezések mellett érdemes lenne bevezetni a kulturális turizmus fellegvára megnevezést is, hiszen egyetlen olyan magyar város sincs, amely egy csomagban ennyi kulturális értéket tudna kínálni az ott élőknek, valamint az oda látogatóknak, mint Gyula.

Aláhúzta: arra törekednek, hogy megőrizzék a Gyulai Várszínház értékeit, de tovább is fejlesszék, meg is újítsák azokat, valamint arra is, hogy a magyar színházi sokszínűségét, legkülönbözőbb értékeit hozzák Gyulára, így lesz ez ebben az évadban is, amely a teátrum fennállásának talán legsokszínűbb programját kínálja idén.

A Körös-völgyi Sokadalom részletes programja itt tekinthető meg.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL