Nyári programözön Gyulán - A Gyulai Várszínház az 59. évadával jelentkezik

2022. június 21. 15:40 | behir.hu

Idén 22. alkalommal rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalmat, a Dél-Alföld népművészetének ünnepét, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat.

Kedden egy sajtótájékoztató során mutatták be Gyulán a Körös-völgyi Sokadalom és a Gyulai Várszínház új évadának programjait. 

– A sokadalom ezen a hétvégén zajlik majd városunkban, a rendezvény megnyitója egyben a várszínházi évad nyitóeseményei is egyben. A Körös-völgyi Sokadalom népművészeti fesztiválként indult el a millennium évében többedmagával. A csillagok szerencsés állásának, valamint elkötelezett civil szervezeteknek és az önkormányzatnak is hála Békésben továbbra is él a hagyomány, melynek különleges helye is van: a gyulai várkert – fogalmazott Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, aki Pál Miklósnéval, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökével, Katona Katalinnal, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, valamint dr. Elek Tiborral, a Gyulai Várszínház ügyvezető igazgatójával közösen tartotta meg a tájékoztatót.

Az eseményen a sokadalommal kapcsolatban elhangzott, hogy a nevezetes középkori téglavár előtti tér a rendezvény három napja alatt megtelik élettel, reggeltől késő éjszakáig tartanak a programok. A fesztivál a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban. A színpadi programok során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy hazánk gazdag folklórkincsét megismertessék. Emellett a népi kismesterségek képviselői is jelen vannak a háromnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is beszerezhetők, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák. A családokat táncos gyermekfoglalkoztatók, kézműves játszóházak és régimódi játszótér várja.

– A várszínház 59. évada június 24-től augusztus 17-ig tart majd. Öt saját bemutatónk lesz, három színházi fesztiválunk: a Shakespeare-fesztivál, az Erdélyi Hét és a Tamási Áron Napok. Magam is kiemelném, hogy mennyire együtt lélegzik a sokadalom és a Gyulai Várszínház, egyben azt is fontos kiemelni, hogy az indulásra új nézőtérrel fogadjuk a tisztelt nézőközönséget – ismertette dr. Elek Tibor.

 

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
18:46
FEL