Kreatív használati tárgyakat is készíthetnek a fiatalok a népművészeti táborban

2018. július 18. 08:55 | Kovács Andrea

A fafaragástól a különböző hímzéseken keresztül az ötvösségig, tizenhét különböző népművészeti csoportban tevékenykedhet az, aki részt vesz a Békés Megyei Népművészeti Egyesület idei táborában. A magyar kézműves kultúra hagyományait felelevenítő tábor a fiatalok körében is egyre népszerűbb.

 

 

Huszonkilencedik alkalommal rendezi  meg Békéscsabán felnőtt és ifjúsági táborát a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Az egyhetes programban a résztvevők megismerkedhetnek a népi mesterségek alapjaival, a régi visszajárók pedig újabb területen fejleszthetik tudásukat.

A táborban összesen 25 csoportban zajlik a munka, lehetőség van többek között a kosárfonás, a fafaragás, a nemezelés, a gépi szövés és a rézművesség fortélyainak elsajátítására. Idén az ország számos pontjáról jelentkeztek, de határon túlról is többen csatlakoztak a programhoz. Nagyon sok a fiatal, a legtöbben a népi hímzés iránt érdeklődnek, de van, aki saját ékszereit készíti el.

Mint Pál Miklósné a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, azzal a céllal szervezik meg ezt a tábort immár 29. éve, hogy kézműves kultúránk átörökítődjön és minél többen tudjanak népi használati tárgyakat készíteni.

Az egyhetes népművészeti táborban az idén több mint 300-an vesznek részt. Közös munkaként a Lencsési iskolának kemenceházat, Tótkomlósra pedig templomi padokat és és kopjafát is készítenek.

 

 

További programok »

Kultúra

Filipinyi Ágnes tűzzománc képei a Jaminai Közösségi Házban

Közel száz (93) képpel nyílt meg a minap Filipinyi Ágnes Tűzzománcba álmodott képek című tárlata, a Jaminai Közösségi Ház nagytermében. A békéscsabai alkotó nagyrészt tűzzománc képekkel, illetve néhány olajfestménnyel lepte meg a nemcsak erzsébethelyi érdeklődőket.
12:25
FEL