Új cirkuszművészeti díjat alapított a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

2021. augusztus 19. 15:05 | behir.hu

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ néhai Karádi Béla végakaratának megfelelően, elismerve és tiszteletben tartva munkásságát 2021. augusztus 10-én megalapította a Karádi-díjat, amelyet minden évben, augusztusban egy díszelőadás keretében az év kiemelkedő magyar artistájának ad át.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért öt tagú zsűri – Kristóf Krisztián, Kőműves Tibor, Richter Flórián, Simet László, és Fekete Péter – tesz javaslatot az adott évben kiemelkedő művészi munkát végző magyar artistaművészekre. A jelölés során az alábbi szempontokat kell figyelembe venniük: az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példa értékű közösségi és magánéletet.

A díjazott ünnepi gálaelőadás keretében nyilvánosan kapja meg a Karádi-díjat.

A díjazott személyéről a magyar artista szakma dönt. Az öt legtöbb jelölést kapó artistaművészre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosok szavazhatnak online, a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon, a nomináltak bejelentésétől számított öt napig. Minden szavazásra jogosult az öt jelölt közül egy artistaművészt választhat.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában.  Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a ráeső örökségből díjat alapítson.

 

 

A Karádi-díj nomináltjai:

Dittmar Laido zsonglőr

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám

Dittmar Laido többgenerációs magyar–orosz artistacsaládba született, így már hatéves korában közönség elé állt. Autodidakta módon tanulta a zsánert, majd Moszkvában, a Nikulin Cirkusz vendégeként a tanulás mellett rengeteg inspirációt is merített. Laido több világrekordot is megdöntött 10 és 11 karikával. Fellépett többek között Tokióban, Floridában, Los Angelesben, Miamiban, New Yorkban, Vancouverben, Montrealban, Olaszországban, Németországban, Londonban és Dubaiban is.

A felkészülést bemutató, 2015-ben megjelent könyvének szisztémáját több száz zsonglőr követi, valamint 2019 óta a kölni Cirkusziskola és artistacentrum is tankönyvként kezeli. 2017-ben megkapta a Porond Ifjú Csillaga díjat, majd leszerződött a világhírű Cirque du Soleil társulathoz, ahol az elmúlt három évét töltötte.

Corteo című műsor első magyar zsonglőreként bejárta egész Észak-Amerikát és Európát.

A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorában debütált az új szólószáma, amelyben szakított a tradíciókkal, és az újcirkuszi vonalat megragadva egy zsonglőr álmát láthattuk megvalósulni a színpadon.

Donnert Kathy lábzsonglőr

Donnert Kathy és Marcello Giurintano
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám

Donnert Kathy édesapja a világhírű tigrisidomár, Donnert Károly volt, akit artistaművészként és emberileg is nagyra tartanak a cirkusz világában.

„Nagyon büszke vagyok rá, furcsa módon mégsem az idomítást választottam, hanem apukám édesanyja után a lábzsonglőrködést, amelyhez a technikai tudást volt férjemnek, Nereus Lajosnak köszönhetem.”

Kathy húsz éven át járta ezzel a számmal a világot, neves varietékben és óceánjárókon lépett fel. 2012-ben a Porond Ifjú Csillaga díjjal tüntették ki. 

Egy franciaországi szerződés során ismerte meg jelenlegi férjét, Marcello Giurintanót, akinek köszönhetően elsajátította a görkorcsolyazsáner rejtelmeit. Közös számukkal szerepeltek többek között a Croatia’s Got Talentben és olyan rangos varieték színpadain, mint a berlini Wintergarten, a frankfurti Tigerpalast vagy a hamburgi Hansa-Theater Varieté.

Füzy Anita erőemelő (Silver Power)  

Silver Power

Füzy Anita szertornászként kezdte a pályáját, majd a Baross Imre Artistaképző Intézetben tanult tovább. Hét évig volt a Donnert zsonglőr-lovasakrobata csoport tagja, majd levegőkarika-, kötél- és tissue számokkal lépett fel.

Férjével, Kranitz Krisztiánnal 2006-ban szerettek egymásba, és közös erőemelő produkciót hoztak létre Silver Power néven. 2009-ben a Saint-Paul-Les-Dax-i Cirkuszi Művészek Nemzetközi Fesztiválján első helyezést értek el. 2010-ben ismét Franciaországban, a Cap Dumont-i Fesztiválon harmadik helyezettek lettek. 2016-ban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a bronzérem mellett két különdíjjal jutalmazták őket. 2019-ben a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon szintén különdíjat kaptak, Magyarországon pedig Hortobágyi Károly-díjjal ismerték el munkásságukat.

Magas színvonalú erőemelő produkciójuknak külön mondanivalót ad a nemek közötti különbség, a nyers erő és a mozdulatok finomságának keveredése formálja egyedivé előadásmódjukat. Szobrokat testesítenek meg, amik életre kelnek, miközben megjelenítik a férfi és nő közötti kapcsolatot. Füzy Anita és Kranitz Krisztián az évek során több önálló artistaprodukciót és rövidebb műsort alkotott meg, valamint ők rendezték az Eötvös Susy Cirkusz jubileumi műsorát és a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorsorozatát.

Nagy Ferenc röhnrád (Rolling Wheel)

 

Németh Zsófia és Nagy Ferenc a Baross Imre Artistaképző Intézetben találkozott, ahol 2008-ban végeztek röhnrád szakon. Ezután a világ különböző színpadain, cirkuszaiban léptek fel. Részt vettek a 2008-as Wiesbadeni Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon és a Dax-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a 2012-es Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, az ukrajnai Golden Trick of Kobzovon, a spanyolországi 7th International Circusfestival of Albacetén. Utóbbiról egy Ezüst-díjjal tértek haza.

A duó a Németországban népszerű zsánert a sportág hagyományaitól elrugaszkodva sajátította el, így a megszokottól eltérő funkciókkal és dinamikával ruházták fel ezt a különleges rekvizitet. Nagy Ferencet munkásságáért 2014-ben a Porond Ifjú Csillaga díjjal tüntették ki.

Richter Kevin lovasakrobata, Richter Kevin Csoport

Fotó: richretfloriancirkusz.hu

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia tagját, Richter Kevint már egyévesen bevitte édesapja lóháton a manézsba. Első fellépésére ötévesen került sor, amikor a saját pónijaival hajtott fogatból a királykisasszonynak öltözött húga, Angelina integetett a közönségnek. Később, folytatva a családi hagyományt, csatlakozott a lovasakrobata csoporthoz. Édesanyja térdsérülése után egyik napról a másikra átvette a Magyar Lovas Posta számot, amit 2018-ban a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatott. A húsz lóval bemutatott, egyedülálló produkcióval Guinness-rekord született, majd egy évvel később a Richter Flórián Cirkuszban megdöntötte a saját rekordját. A lovasszámok mellett csoportjával létrehozott egy ugródeszkaszámot is, amellyel Arany Elefánt-díjat nyertek az idei Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

A nagy érdeklődésre tekintettel augusztus 22. után még egy hétig látható a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsora, szeptember közepétől pedig Szinergiák címmel a társművészeteké a porond: a cirkuszművészet mellé a klasszikus zene, a tánc és a színház érkezik egy-egy napra a cirkuszba.

A nyitóképen Dittmar Laido. Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

 

További programok »

Kultúra

Gál Csaba önálló zongoraestje – pop, rock, sanzon

Szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban ismerős dallamok szólaltak meg, melyeket Gál Csaba zongoraművész tárt a hallgatók elé. A nézőtér hamar megtelt, a közönség várta, hogy ismerős dallamok csendüljenek fel, és ez nem is maradt el.
12:26
FEL