Turnébusz – feltörekvő zenekarok szombatonként a 7.Tv műsorán

2021. november 16. 16:10 | Mikóczy Erika

A Music Alive Kft. és a Békéscsabai Médiacentrum együttműködésének eredményeként, november 20-ától, szombatonként 20 óra 20 perctől feltörekvő hazai zenekarokat ismerhetnek meg a 7.Tv nézői.

A koronavírus-járvány miatt hosszú időre leállt az élet. A feltörekvő hazai zenekarok sem tudtak turnézni, egy kezdeményezés eredményeként azonban több zenekar kapott olyan lehetőséget, hogy koncertfelvételek és beszélgetések révén jobban megismerheti őket a közönség. Mint azt Diós Zsolt, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője elmondta, az együttesekről a Music Alive Kft. készít filmeket. A kft. ügyvezetője, Kovács Zsolt kereste meg a médiacentrumot azzal, hogy szívesen bemutatnák az egyelőre 25 részes sorozatot a 7.Tv-ben is.

–  Ezzel egyrészt színesítjük a 7.Tv palettáját, másrészt pedig segítjük, hogy ezeket a magyar, többnyire vidéki zenekarokat minél többen megismerjék. Fontosnak érezzük, hogy a hazai, másodvonalhoz tartozó tehetségeknek mi is teret adjunk – fogalmazott Diós Zsolt, hozzátéve, hogy mostantól 25 héten át, szombaton esténként láthatják a nézők a zenekarokat a 7. Tv műsorán.

 

A zenét és a szöveget alkotó művészeket is megismerheti a közönség

 

Kovács Zsolt – aki maga is zenész – elmondta, hogy amikor a koronavírus-járvány miatt a zeneipari szektor is leállt, sokáig nem történt semmi, majd elindultak a Raktárkoncertek.

– Erre azonban leginkább a nagyobb fesztiválokon forgó zenekarok kaptak meghívást, a feltörekvő zenekarok első körben kimaradtak. Később aztán több, kisebb zenekar is lehetőséget kapott. Magyarországon viszont a könnyűzene ennél jóval szélesebb réteget képvisel, és sokan vannak, akiktől a „celebeskedés” távol áll. Számukra ez egy idegen működés, és így talán kevesebben ismerik őket, bár komoly értéket képviselnek. Ebből jött az ötlet, hogy csináljunk valami hasonlót, mint a Raktárkoncert, de fókuszáljunk a feltörekvő zenekarokra és néhány ismertebb együttesre, ebből született meg a Turnébusz Program – avatott be a részletekbe Kovács Zsolt.   

Kiemelte, hogy egy barátja segítségével – aki pénzügyileg segítette a programot – olyan tévéműsorban gondolkodtak, ahol nemcsak koncertfelvételeket láthatnak a nézők, hanem izgalmas, nem szokványos kérdések mentén, jobban megismerhetik a nézők a zenekarokat, a zene és a szöveg mögött álló, gondolkodó művészeket.

 
A csatlakozó helyi televíziók együtt haladva tűzik műsorra a zenekarok bemutatkozását

 

Megalapították a Music Alive Kft.-t, felállt egy stáb, Székesfehérváron találtak egy helyszínt, megszületett az ALBA Koncertstúdió, ahol forgathatnak, és ahol akár videoklipek is készülhetnek.  

– Úgy gondoljuk, hogy a zene az nem feltétlenül ipar. Hajdanában még úgy beszéltünk róla, mint zeneművészet, alkotóművészet – ezt szeretnénk visszahozni most a közönségnek – fogalmazott Kovács Zsolt.

Az ügyvezető hozzátette: ahogy a bemutatás oldaláról és a zenekarok tekintetében sem a mainstreamben gondolkodtak, úgy új utakat kerestek a Turnébusz adásainak közvetítésében is. Így jött az az ötlet, hogy kisebb csatornákon, helyi televíziókban tegyék elérhetővé a műsort. Ennek eredményeként a programhoz csatlakozó helyi televíziók – köztük a Békéscsabai Médiacentrum kötelekében működő 7.Tv – ha nem is pont ugyanabban az időpontban, de együtt haladva tűzik műsorukra az aktuális zenekar bemutatkozását.  

További programok »

Kultúra

FEL