Kulisszák mögött – iskolás csoport nyert betekintést a médiacentrum munkájába

2022. május 31. 16:14 | Vári Bianka

Gyermekcsoport járt a Békéscsabai Médiacentrum Kft. szerkesztőségében, hétfőn. A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola harmadik osztályos tanulói a látogatás alkalmával megnézhették a munkafolyamatokat, de a hírolvasást is kipróbálhatták.

Huszonnégy diák érkezett osztályfőnökükkel a Békéscsabai Médiacentrum Szabadság téri szerkesztőségébe hétfő délután. A gyerekek első útja a tárgyalóba vezetett, ahol a cég ügyvezetője köszöntötte őket. Diós Zsolt először bemutatta azokat a platformokat, ahol a tudósításaik megjelennek, vagyis a több mint 30 éves Csabai Mérleget, a behir.hu online felületet, valamint a 7.Tv-t. Emellett szó esett arról is, hogyan telik egy munkával töltött nap, milyen feladatokat végez egy-egy stáb.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Diós Zsolt ügyvezető, kezében a Csabai Mérleg legfrissebb számával. Fotó: behir.hu/Vári Bianka

 

Az elméleti információk után a tetteké volt a főszerep. A vendégeket átsétáltak a stúdióba, és szemügyre vették a berendezést. Megnézték a bútorokat, a kamerákat, a reflektorokat, a háttereket, és persze a súgógépet is. Végül valamennyien kipróbálhatták néhány percre, milyen hírolvasónak lenni. Beülhettek a műsorvezető székébe, mikrofont kaptak, és elolvastak néhány hírt a súgóról.

Mire a diákok végeztek az olvasással, megérkezett a 7.Tv Aktuális magazinjának vendége, így a gyerekek átmentek a szomszédos „vezérlőbe”. Innen tekinthették meg, milyen egy valódi felvétel, a rendezői oldalról. A tanulók végül a vágó és a hangmondó szobát is megnézhették. A gyerekek élvezettel szemlélték a sok újdonságot.

– A stúdió tetszett a legjobban, szerintem az a legizgalmasabb hely itt – mondta az egyik résztvevő kislány.

– Nekem pedig a vágó szoba tetszett. Tulajdonképpen más lesz tőle az egésznek a hangulata, és több mindent láthatunk rövidebb idő alatt – fogalmazott egy kisfiú.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Kíváncsi tekintetek a vezérlőben. Fotó: behir.hu/Vári Bianka

 

Kísérőjük elmondta: bízott abban, hogy a gyerekeknek olyan élményben lesz részük, amely még felnőtteknek is ritkaság.

– Ilyen helyre egy hétköznapi ember nagyon ritkán tud eljutni, én magam is nagyon vártam ezt az alkalmat. Egyébként fontosnak tartjuk és környezetismeretből tananyag is a különböző foglalkozások megismerése. Ez egy teljesen új foglalkozás volt, erről korábban még nem volt szó – mondta Bordás Andrea, pedagógus.

Nem először járt diákcsoport a médiacentrumban. Diós Zsolt ügyvezető elmondta: örömmel fogadják, amikor megkeresik a céget, főleg, ha gyermekcsoportról van szó.

– Ők még most barátkoznak, most ismerkednek a média világával. A 9 évesek már teljesen másképp viszonyulnak a hagyományos médiához, mint amilyen a mi televíziónk is, ezért jó, ha meg tudjuk nekik mutatni. Reméljük, hogy ezzel egy kicsit a médiafogyasztási szokásukat is befolyásoljuk. Nem titkolt célunk, hogy fogyasszanak helyi híreket, és ismerjék meg a városban zajló eseményeket, történéseket.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL