Turizmus: Gyula és Békéscsaba közösen többre viheti

2020. szeptember 29. 16:19 | Vincze Attila

Turisztikai tanulmányutat szervezett a Békéscsabai Turisztikai Egyesület kedden. Az esemény fő célja a Gyula-Békéscsaba térség turisztikai együttműködés kialakítása, a jövőbeni partnerek megismerése volt.

A szakmai előadásokon túl gasztronómiai élmények sora várta Békéscsabán a térség vendéglátással foglalkozó szolgáltatóit. A program elmaradhatatlan része volt többek között a csabai pálinka és kolbászkóstolás, de a vendégek egy hamisítatlan, tanyasi látogatáson is részt vettek, ahol az érdeklődők egy hagyományos tót ételt, a haluskát is megkóstolhatták. A tanya tulajdonosa, Bartolák Mária úgy véli, ha Gyula és Békéscsaba turisztikai szempontból együttműködik, akkor sokkal többre viheti.

– Hiszek abban, hogy együttműködve tudjuk felvirágoztatni ezt a térséget; tudunk újdonságokat mutatni a gyulaiaknak, illetve az odal átogatóknak, esetleg valami mást adni, amit még nem láthattak. Ezt nálunk is megtapasztalhatják, mi pedig rengeteget tanulhatunk az ő tapasztalataikból, tudásukból, hiszen már komoly múltjuk van a vendéglátásban, illetve a turizmusban – összegzett a tulajdonos.

Szeptember közepén jelent meg a turisztikai térségekről szóló kormányrendelet, amely marketing szempontjából jól beazonosítható területeket határozott meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség által megfogalmazott új turizmusfejlesztési stratégia már különböző desztinációkról szól, ilyen a Gyula-Békéscsaba tengely is. A tanulmányút célja az volt, hogy a két város megismerje egymás turisztikai attrakcióit és szolgáltatásait azért, hogy a jövőben szorosabban együtt tudjanak működni. 

– Elindult az a közös munka, amely révén aprópénzre váltjuk a mindennapi együttműködést. Múlt héten pénteken voltunk Gyulán, ahol a gyulai barátaink hívták meg a békéscsabai turisztikai szolgáltatókat egy tanulmányútra, most pedig viszonozzuk a látogatást, vagyis ezúttal a gyulaiakat invitáltuk meg a békéscsabai turisztikai attrakciók bemutatására – tájékoztatott Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke.

Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka hozzátette, hosszú távon azt szeretnék, hogy olyan programokat kínáljanak a turistáknak, amelyek szó szerint összekötik a két várost. Ilyen például a már építés alatt álló Wenckheim-kerékpárút, amely a megyében található Wenckheim-kastélyokat köti majd össze.

További programok »

Gyula

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL