Töltöttkáposzta-főző verseny a Csabai Kolbászfesztivál utolsó napján

2022. október 23. 12:30 | Csiffáry Zsuzsanna

A 25. Csabai Kolbászfesztivál utolsó napján sem maradtak látványosság és program nélkül a kilátogatók. Három külön térben zajlott a töltöttkáposzta- főző verseny a mangalicakolbász készítés, illetve a Csabai Kolbászklub által tartott disznótor bemutató.

A fesztivál vasárnapján már kora reggel pakoltak a csapatok, ugyanis a szabad ég alatt töltött káposztát, a nagy sátorban mangalica kolbászt készítettek a versenyzők. A töltöttkáposzta-főző versenyen 18 csapat indult neki a rajtnak, néhányukat arról kérdeztünk miért jelentős számukra ez a tradíció. 

– Évek óta készülünk erre a versenyre, mert mindenki szereti nálunk a töltött káposztát. Először veszünk részt az eseményen, mivel mi hétvégén dolgozunk a legtöbbet. Előre kipróbáltuk otthon, hogy mennyi idő lesz elkészíteni ezt az ételt, így gyakorlottan állunk hozzá, tempósan. A mi receptünk Erdélyből származik – árulta el Márkus Beáta mestercukrász. 

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola is képviseltette magát a rendezvényen. 

– Először veszünk részt ilyen formában ezen a versenyen. Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományokat és ezt szeretnénk átadni az iskolában is. Ezt bizonyítja az is, hogy már csütörtök óta jelen vagyunk mind a diákokkal, mind a tanár kollégákkal együtt – fogalmazott Ludas János.

Galéria

(Fotók: Csiffáry Zsuzsanna/behir.hu)

 

A töltöttkáposzta-főző verseny értékelése főbb szempont szerint folyt. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a zsűri elnöke elmondta: nézték a főzőhelyek tisztaságát, dekorációját, a rizs és a hús arányát a töltelékben, megvizsgálták a lé sűrűséget valamint a kész étel összhatását, ízletességét is.

Kiemelte, hogy a töltött káposzta és a kolbász is olyan hungarikum, amelyeket nem lehet egymással szembe állítani, hiszen mindkettő egy határozott szín a magyar ételek palettáján. 

A töltöttkáposzta-főző versenyt hivatalosan Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, aki a behir.hu stábjának elárulta, hogy az egész családja szereti ezt a tradícionális magyar ételt. Számára nagyon fontos a rizs és a hús aránya, nem kedveli ha valamelyik túl sok egy töltelékben, emellett inkább a kisebb töltelékeket részesíti előnyben. 

A sátorba térve számos csapat hangolódott a versenyre, hiszen a mangalicakolbász készítésében is megmutathatták tudásukat a résztvevők. 

Kardoskút is képviseltette magát a rendezvényen. 

– A helyben működő civil szervezetekkel gondoltuk úgy, hogy eljövünk ide Békéscsabára, és egy jó hangulatú délelőttön veszünk részt. Első alkalommal vagyunk így ilyen formában itt, nem a nyerni akarás hajt bennünket, sokkal inkább a csapatszellem erősítése. Természetesen ha nyerünk örülünk, de nem feltétlen ez most a motiválő erő – avatott be Varga Pál, Kardoskút polgármestere. 

A Békés Megyei Népművészeti egyesület is fontosnak tartja a hagyományok gyakorlását. 

– Egyesületként nekünk a gasztronómiát is őriznünk kell, ezért vagyunk itt tízen. A dekorációval a népi kultúrát és a szokásokat is szeretnénk megeleveníteni – tette hozzá Szedlják István népi iparművész.

Azok, akik a hagyományok egy mindent megelőző munkafolyamataira voltak kíváncsiak, módjukban állt megtekinteni a Csabai Kolbászklub disznótor bemutatóját. Itt a sertés pörzsölésétől, a hozzátartozó részek feldolgozásáig mindent láthattak az érdeklődők. 

Korim Valéria, a kolbászklub ügyvezető igazgatója tájékoztatott arról, hogy több éve rendezik meg a bemutatót, ami a csapat szívügye.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL