Többet ésszel, mint erővel – sakk emlékverseny Orosházán

Csütörtökön kezdetét vette Orosházán a 28. id. Bacsur Imre sakk emlékverseny. A bajnokság négy napon át tart, melyet az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvodában rendeztek meg. Az idei mezőny erős, ugyanis nemzetközi mester és FIDE mester is szerepel az indulók között.

28. alkalommal rendezik meg Orosházán az id.Bacsur Imre sakk emlékversenyt.  Az Orosházi Sakk Egyesület 1989 óta rendezi meg ezt az emlékversenyt elhunyt versenyzőjük emléke előtt tisztelegve. Gosztolya Ferenc id. Bacsur Imre versenytársa volt, aki úgy emlékszik vissza a sakkozóra, mint egy csendes és szerény sportemberre, aki mindent tudott értékelni, többek között a sakkozást is.

A sakk tipikusan egy olyan sport, amely az ész játéka, és nem túl látványos sportág, külső szemlélőként, de mégis meg van a maga szépsége az játékosok elmondása szerint. Horváth Zsolt, aki profi szinten űzi a sakkot, úgy vélekedik róla, hogy  ez egy olyan sport, amiben megütközünk, de mégsem fizikálisan és pont ebben rejlik a játék szépsége.

 

 

Az emlékverseny már hagyomány az Orosházi Sakk Egyesület életében, melyet az elhunyt sakkozó fia szervez évről-évre, aki szintén sakkozó. Bacsur Imre, elmondat, hogy  az ide verseny egy FIDE minősítő, amely egy értékszám szerző verseny. Szép számban, 43 résztvevővel indult a verseny, amelyen egy nemzetközi mester és öt FIDE mester is indult. A  sakkjátszmák 7 fordulóban svájci rendszerben bonyolódnak le négy nap alatt. A verseny augusztus 27-én ér véget, amikor is kihirdetik az eredményeket.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,