Fogadj el nap Orosházán: „Különbség ember és ember között nincsen”

2018. november 26. 16:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A társadalmi elfogadás és megértés jegyében rendezték meg immár harmadik alkalommal a Fogadj el napot, Orosházán. A kötetlen beszélgetésen a fogyatékkal élők és segítőik osztották meg tapasztalataikat egymással és az érdeklődőkkel a Petőfi Művelődési Központban.

 

 

A hagyományokhoz híven idén is az orosházi kötődésű festőművész, Hatvany Viktória nyitotta meg a programot, igaz most videóüzenetet küldött. Szombat délután egy pódiumbeszélgetéssel várták az érdeklődőket, ahol többek között neurológus, író és gyógypedagógus, valamint parasportoló is beszélt a tapasztalatairól.

– Fontosnak érzem, hogy parasportolóként én is akár példát tudok mutatni, és segíthetek megismertetni az emberekkel, hogy mi is az a parasport. Elmondom, hogy egy fogyatékkal élőnek milyen lehetősége van a sport világában megmérettetni magát. Már van mögöttem három paralimpia, ezért is nagyon örültem annak, hogy meghívtak erre a rendezvényre – emelte ki Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszó.

 

A társadalmi elfogadás és megértés jegyében rendezték meg, immár harmadik alkalommal a Fogadj el napot, Orosházán. Fotó: Kugyelka Attila

A társadalmi elfogadás és megértés jegyében rendezték meg, immár harmadik alkalommal a Fogadj el napot, Orosházán. Fotó: Kugyelka Attila

A rendezvény megálmodója elmondta, hogy egy betegség miatt veszítette el lábát három évvel ezelőtt, akkor fogalmazódott meg a Fogadj el nap ötlete. Nagyné Rucz Éva kiemelte: nagyon fontos, hogy a társadalom elfogadja a fogyatékkal élőket, de legalább ennyire meghatározó, hogy ők is elfogadják saját magukat és megváltozott élethelyzetüket.

– Úgy érzem az érintetteknek kell beszélniük a mindennapi életükről. Szükség van arra, hogy mentális kérdéseket is szóba hozzunk. Az egy dolog, hogy megtanulunk kerekesszékkel közlekedni. De a lelkünkkel mi történik? A családi kapcsolatokkal, a baráti kapcsolatokkal mi történik? Erről fontos beszélni. Fontos megértetni az emberekkel: semmi nem változott amiatt, hogy én elveszítettem a lábam. Én ugyan az vagyok – hangsúlyozta Nagyné Rucz Éva.

Az eseményen átadták az „Így kerek…” elnevezésű rajzpályázat díjait, és levetítettek a helyi alkotó Bagaméri András „A különbség, ami nincsen” című verséhez készült videót is, melynek zárósora: “Különbség ember és ember között nincsen”. A szombati kötetlen beszélgetést egy újabb program követi a Fogyatékkal élők világnapjának másnapján, december 4-én.

 

További programok »

Itthon

Palkovics: 75 ezren kapnak nyelvvizsgamentességet és vehetik át diplomájukat

Az innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: a gazdaságvédelmi akcióterv egyik nagyon fontos eleme az, hogy ha van munka, akkor minden van. A dolgozók fizetést kapnak, a polgárok fogyasztani tudnak, a cégek bevételhez jutnak és invesztálhatnak. A költségvetés így szintén bevételhez jut, amelyből a koronavírus elleni védekezést is finanszírozzák – hangsúlyozta.
2020. április 7. 15:55
FEL