Nélkülözhetetlen táplálék! Az anyatej világnapját ünnepeljük - videóval

2017. augusztus 1. 19:06 | Kovács Dávid

1992 óta augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja, Magyarország 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Az alkalom célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás jelentőségére, és arra, hogy a csecsemő életében lelki és fizikai értelemben is fontos szerepet tölt be az anyatejes táplálás.

Vágvölgyi Nóra, a 7.Tv szerkesztő-műsorvezetője márciusban adott életet Lilinek, azóta egy kis szünettől eltekintve folyamatosan anyatejjel táplálja a babát.

- Az nem volt kérdés az elejétől fogva, hogy anyatejes táplálást szeretnénk. Sajnos a harmadik héten elkaptam egy fertőzést, emiatt az anyatejről le kellett állnunk egy hétig. Utána szerencsére hamar visszaszokott az anyatejre. Szerintem egy fantasztikus dolog az, hogy ilyen szorossá válik a kapcsolat anya és gyermeke között – árulta el a Békéscsabai Médiacentrum munkatársa.

 

 

Az anyatejes táplálás világnapját Orosházán is számon tartják. A Petőfi Művelődési Központban ünnepelték azokat az édesanyákat, akik végig szoptatták gyermekeiket. A szervezők az előadások mellett zenés, mozgásos programmal is készültek, amit a kicsik nagyon éveztek. A védőnői szolgálat 2003 óta minden évben tart ünnepséget, ahol hasznos információkkal látják el az édesanyákat. A szakemberek szerint az anyatejes táplálás társadalmi elfogadását is előmozdíthatják az ehhez hasonló közösségi programok.

- Ma már tudományos kutatásokkal lehet azt bizonyítani azt, hogy az anyatejnek hosszú távon is pozitív hatásai vannak a szervezetre. A kettes típusú cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét is csökkenteni lehet – emelte ki Rábainé Dani Anikó körzeti védőnő.

Kinyóné Pável Éva három gyermek édesanyja, védőnői foglalkozásának is köszönhetően egyértelmű volt számára, hogy anyatejjel táplálja majd a kicsiket. Amellett, hogy a gyermek minden fontos ásványi anyagot, illetve vitamint megkap, fontosnak tartja, hogy kialakuljon a megfelelő kötődés.

- Bárhova mentünk, bármit csináltunk, a szoptatás az első helyen állt. Volt, hogy autóban kellett szoptatnom, volt, hogy a váróteremben, mindig megoldottuk – hangsúlyozta a fiatal édesanya.

A szakemberek azt javasolják, hogy az édesanyák fél évig kizárólag csak szoptassák a csecsemőket, ezt követően pedig megfelelő hozzátáplálás mellett folytathatják az anyatejes táplálást.

További programok »

FEL