Az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet

Augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja, amelyet Magyarországon 1993 óta ünnepelnek. Az alkalom célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás jelentőségére, és arra, hogy a csecsemő életében lelki és fizikai értelemben is fontos szerepet tölt be az anyatejes táplálás. A szoptatás világnapjának küldetése, hogy felhívja a figyelmet ennek a fontosságára, hiszen az a felnőttkori egészségben is nagy szerepet játszik.

 

 

Fabulya Márta kislánya, Anna már 16 hónapos, édesanyja az anyatejes táplálás híve.

– Szerintem nagyon sokáig szükségük van az anyatejre. A hozzátáplálás egy elég hosszú folyamat, ez azért ilyen fokozatos átmenet. Az anyatej a legjobb, a legtöbb tápanyag van benne, vitaminoktól kezdve az ásványi anyagokig minden – fogalmazott az édesanya

Mátyusné Gálik Zsuzsanna, a Békés Születéséért Támogatókör alapító tagja elmondta: az anyatejes táplálás erősíti leginkább a babák immunrendszerét, valamint az anya-gyermek kötődés szempontjából is elengedhetetlen. Hozzátette: bizonyított, hogy hosszútávon annál egészségesebb egy gyermek, minél hosszabb ideig kapott anyatejet.

Az Egészségügyi Világszervezet, az UNICEF és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte éppen ezért azt javasolja, hogy a gyermek legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Ezután hozzátáplálás mellett két éves korig ajánlott folytatni a szoptatást.

 

Megosztás:

Címke: , , ,