25 éve ünneplik a megyeszékhelyen az anyatejes világnapot

2018. augusztus 3. 17:07 | Szendi Rita

Augusztus elseje az anyatej világnapja. Ennek alkalmából az ország számos pontján különböző programokat szerveznek a várandós nőknek és a kismamáknak egyaránt. Nem volt ez máshogy Békéscsabán sem, ahol már 25 éve minden alkalommal megünneplik a jeles napot.

 

 

Gyerekzsivajtól volt hangos a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma terme pénteken délelőtt. Czank Dóra három gyermeknek adott életet, elmondása szerint a kezdetektől fogva úgy gondolta, hogy a szoptatás nagyon fontos az anya és a gyermek közötti kapcsolat kialakulásában.

– Nagyon jó dolog az, hogy megünneplik a szoptatást, hiszen ez egy olyan dolog, amely nem kerül semmibe és mégis rengeteget ad. Én is nagyon fontosnak tartom az anyatejes táplálást, és jó dolog találkozni hasonló anyukákkal, akik ezt szintén fontosnak tartják – árulta el a 7.TV stábjának kérdésére a háromgyermekes édesanya.

Az ünnepslget a Védőnői Szolgálat rendezte.

– Nagyon nagy izgalommal készültünk erre az alkalomra, hiszen ez számunkra is egy ünnep. Hihetetlen, hogy már 25 éve rendezzük meg ezt az eseményt. Nagyon nagy szerencsénk van, mert Békéscsabán nagyon népszerű ez a rendezvény. Sokan jönnek, támogatnak bennünket, így idén is színvonalassá tudtuk tenni a rendezvényt – fogalmazott a Békéscsabai Védőnői Szolgálat vezetője, Szenti Zoltánné.

 

 

A rendezvény megnyitóján elhangzott, hogy számos érv szól az anyatejes táplálás mellett, ilyen például az, hogy segítséget nyújt a fertőző betegségek elleni védelemben is.

– Mára már egyértelművé vált, hogy a csecsemők és a gyermekek legegészségesebb táplálási módja a szoptatás, az anyatejes táplálás. Számos előnye ismert a tápszeres és a mesterséges táplálással szemben. A babák immunrendszerét ez támogatja a leginkább, az anya és a gyermek közötti kötődést ez segíti a legjobban – emelte ki a Békés Születéséért Támogatókör alapító tagja, Mátyusné Gálik Zsuzsanna.

 

 

A jubileumi ünnepség alkalmával bejelentették, hogy az önkormányzat támogatásával elkészült egy kiadvány, Szoptatni jó címmel.

– Voltak jótevőink, akik kisegítettek. Arra kértük az édesanyákat, hogy meséljék el történeteiket. Ezeket összefűztük, nyomdába vittük és most elkészült a kiadvány, amely életízű, gyakorló édesanyák által írt élményekkel van tele – fejtette ki a körzeti védőnő, Alt Lászlóné.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes megnyitóbeszédében elmondta: Budapest és Debrecen mellett Békéscsaba a harmadik olyan település, ahol 1993 óta minden esztendőben megtartják az ünnepséget. Az egészségügyi tanácsnok kiemelte azt is, hogy jelenleg 16 bababarát kórház működik az országban.

Itthon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Idén a korábbi évektől eltérően emlékezett február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira a békéscsabai önkormányzat. Egy korabeli képeket és történéseket magában foglaló, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. Emellett a város vezetése szűk körben az emlékműhöz is kilátogatott csütörtökön.
2021. február 25. 15:22
FEL