Ne féljenek tőle, merjenek belevágni – tanácsok gyakorló nevelőszülőktől

2019. március 1. 06:31 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Gyakorló nevelőszülők és az orosházi SOS Gyermekfaluban dolgozó szakemberek tartottak előadást és személyes konzultációt azoknak az érdeklődőknek, akik ellátogattak a szervezet nevelőszülőket toborzó nyílt napjára csütörtökön.

 

 

A jelenleg három gyermeket nevelő Gombkötő Ferencné saját tapasztalatai alapján adott tanácsot a rendezvényen. Mint mondta: az a legfontosabb, hogy ez egy hivatás és nem lehet rá munkaként tekinteni.

– Mindenki mérlegelje a körülményeit, és beszélje meg a családtagjaival, hogy mit szeretne pontosan. Én megkérdeztem a gyerekeimet és ők támogattak abban, hogy nevelőszülőként segítsek gyerekeknek. Azt javaslom mindenkinek, aki elgondolkozott a nevelőszülőségen, hogy ne féljenek tőle! Merjenek belevágni! Engem nagyon sokáig foglalkoztatott, hogyan tudom a saját családommal összeegyeztetni, de mára már bebizonyosodott, hogy nagyon jól működik – emelte ki Gombkötő Ferencné.

Azzal, hogy 2015-ben Battonyáról átköltözött az SOS Gyermekfalu Orosházára, a szervezet szakmai megújulása is elkezdődött – tájékoztatott Lőrincz Éva. A helyi program szakmai vezetője hozzátette: az új telephelyen nem elszigetelten él a programban résztvevő 15 nevelőszülői család. További változás, hogy hét család saját ingatlanban lakik.

– Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekszámok csökkenjenek a nevelőszülői családokban, hiszen akkor egyénileg lehet odafigyelni a gyerekek szükségleteire. Emellett azzal, hogy egyre többen saját ingatlanban is vállalnak nevelőszülőséget, egy integráltabb, városiasabb környezetben tudnak élni a gyermekek – hangsúlyozta Lőrincz Éva, az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői programjának orosházi szakmai vezetője.

A csütörtöki nyílt nap elsősorban arról szólt, hogy a szervezet tájékoztatást adjon a nevelőszülői tevékenységről és annak jogszabályi hátteréről. Az SOS Gyermekfalvak Program munkatársai jelenleg is keresnek olyan nevelőszülőket, akik saját ingatlanukban fogadnának gyermekeket. Az SOS Gyermekfalvak Magyarország áprilisban egy nevelőszülői tanfolyamot is elindít majd.

 

További programok »

FEL