Több mint hétszáz kick-box versenyző küzdött a diákolimpia csabai döntőjében

2024. március 9. 17:22 | Kovács Andrea

Hetedik alkalommal adott otthont Békéscsaba a kick-box diákolimpia döntőjének. A sportág legjelentősebb utánpótlás versenyére az ország 16 vármegyéjéből több mint hétszáz sportoló érkezett. A házigazda Békéscsabai Lakótelepi SE Debreczeni Team 45 versenyzőjével képviseltette magát a világbajnokságra válogató megmérettetésen.

A Magyar Kick-box Szövetség hazai versenynaptárának egyik kiemelt rendezvénye az általános- és középiskolás Kick-box Diákolimpia® döntő, amit a korábbi években is nagy sikerrel rendezett meg a Békéscsabai Lakótelepi SE. Az idei megmérettetésre több mint 700 nevezés érkezett 16 vármegyéből és Budapestről. Békés vármegye nyolc településéről 118 versenyző nevezett, Békéscsabáról 75-en indultak a városi sportcsarnokban zajlott megmérettetésen.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: Békéscsabának nemcsak élvonalbeli csapatsportágai vannak, büszke lehet arra is, hogy több más sportágban is erős utánpótlásbázisa van. Mint mondta, a mai nap is ezt mutatja, hiszen a város valamennyi  köznevelési intézménye hozott versenyzőket. Megjegyezte, hogy emellett ez az esemény jó alkalmat nyújt arra is, hogy meg tudja mutatni magát a vármegyeszékhely, valamint a kiemelkedő teljesítményű Békéscsabai Lakótelepi SE, amely hamarosan országos viszonylatban is kiemelt sportszervezetté válik.

 

 

A kick-box diákolimpia döntőjére Szarvas Péter polgármester is kilátogatott, aki hangsúlyozta, hogy Békéscsaba nemcsak azért sportváros, mert nagyon sokan sportolnak versenyszerűen vagy szabadidős jelleggel, hanem mert számos versenynek is otthont ad a város.

– Az ifjúsági korosztály kick-boxosainak nagy gáláját, a diákolimpia döntőjét hagyományosan Békéscsabán rendezik meg. Külön köszönet illeti meg ezért a Debreceni Dezső elnökségével működő Lakótelepi SE kick-box szakosztályát, amiért elvállalták a házigazda szerepét, a felújított városi sportcsarnok pedig méltó helyszíne ennek a nagyszerű viadalnak – fogalmazott Szarvas Péter.

Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke elmondta, hogy a szakosztály egyik legnagyobb utánpótlás versenye ez, melyre elsősorban nem a sportegyesületek, hanem azok az iskolák nevezik diákjaikat, amelyek valamilyen küzdősportot is oktatnak.

– A megmérettetés célja a kick-box sportág népszerűsítése az általános- és középiskolák tanulói és pedagógusai körében, a diákok fizikai aktivitásra, rendszeres testmozgásra való ösztönzése, az egészségfejlesztő testmozgás, valamint az egészséges életmód népszerűsítése. A versenyre az idei évben olyan sokan neveztek, hogy jövőre már kétnapos kick-box diákolimpia döntőt szeretnénk rendezni Békéscsabán – tette hozzá a szövetség elnöke.

 

 

Debreczeni Dezső, a versenyt rendező Békéscsabai Lakótelepi SE Debreczeni Team nyolcszoros világbajnok edzője hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy ismét Békéscsabán gyűlt össze a magyar kick-box utánpótlás társadalom java része.

– Hét évestől tizennyolc éves korig valamennyi szabályrendszerben hat tatamin folytak a küzdelmek az országos kick-box diákolimpia címekért. Emellett ez egy válogató verseny is a nyár végi WAKO utánpótlás világbajnokságra, amelyet ezúttal Budapesten rendeznek majd meg – fogalmazott.

A Debreczeni Team 45 versenyzője mérettette meg magát a diákolimpia döntőjében, legtöbben pointfighting szabályrendszerben küzdöttek. Malatyinszki Bendegúz junior, pointfighting, -74 kg-os szabályrendszerben indult a versenyen. Az ifjú versenyző több mint 11 éve űzi ezt a sportágat, jelenleg kétszeres Európa-bajnok és tizenháromszoros országos bajnok, emellett többszörös Világ- és Európa-kupa győztes.

– Nagyon pozitívan állok a mai naphoz, nagyon jó formában érzem magam, a célom pedig az, hogy megnyerjem az idei világbajnokságot, mert ebben az évben indulhatok utoljára junior korosztályban – mondta el még a verseny előtt a behir.hu-nak Malatyinszki Bendegúz.

 

Galéria

További programok »

FEL