Több mint 15 ezer daru éjszakázik Kardoskúton

2019. november 29. 10:58 | behir

Napról-napra növekszik a Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Fehér-tavon állomásozó darvak és más vízimadarak száma. Nem csoda tehát, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett szakvezetéses darules programokra is egyre több természetbarát jön el – írja a kmnp.hu.

A térség legnagyobb szikes taván éjszakázó darvak száma már elérte a 15 ezret, s várhatóan a következő napokban is tovább növekszik. Óriási ugrásokat figyelhetünk meg, egyik napról a másikra akár 5-6 ezerrel is nő az egyedszám.
 
Más vízimadarak jelenléte is fokozódik, a nagy lilikek például már 1500-an vannak. Közöttük időnként feltűnnek fokozottan védett, ritkább fajok is. A napokban például a nemzeti park munkatársai megfigyeltek egy kis liliket és két vörösnyakú ludat, melyek a nagy lilikekkel együtt mozognak. A tőkés récék száma 1200 körül alakul. Továbbra is itt tartózkodik még legalább 1000 bíbic, mivel az enyhe időjárás kedvező számukra.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett, szombatonkénti szakvezetéses darulesre is hétről-hétre egyre többen érkeznek. Két hete már több, mint háromszáz résztvevőt köszönthettek a szakmeberek. Az érdeklődők a programban sok-sok információt tudhatnak meg a Fehér-tavon állomásozó darvakról és más madarakról, melyeknek (és a puszta egyéb látványosságainak) megfigyeléséhez nagy teljesítményű távcsöveket is biztosítanak. A látogatók körében nagyon népszerűek a megfigyelőtorony közelébe kihajtott szürkemarhák és juhok is.
 
Novemberben még 30-án várják a nemzeti park munkatársai az érdeklődőket a darulesre. Helyszín: a Hódmezővásárhelyt Kardoskúttal összekötő 4418-as számú műút 6-os kilométerkövének közelében, a sóstói állattartó telep bejárójánál található nádfedeles kilátó. (GPS-koordináták: É 46°28’43,41” K 20°37’25,62”). A programra előzetes bejelentkezés nem szükséges! Mivel egyre hamarabb sötétedik, így érdemes már délután fél 3-3 óra között érkezni. További információkat Verseczki Nikoletta természetvédelmi kezelőtől kérhetnek a +36 30 475 1770-es telefonszámon. Természetesen, aki nem tud szombaton jönni, az (szakvezetés nélkül) a hét többi napján is megfigyelheti a darvakat az említett nádfedeles kilátóból, illetve a megyehatáron álló kilátóból is.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a kardoskúti Fehér-tó és közvetlen környéke, beleértve az ott található kilátót is, fokozottan védett terület, amely nem látogatható. Kérik, hogy a madarak nyugalmának érdekében ne menjenek be erre a területre!
 
Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL