A múzeum udvarán felállított színpadról a vendégeket elsőként Varga Pál, Kardoskút polgármestere köszöntötte. Emlékeztetett arra, hogy a Fehértó Magyarország hét természeti csodájának egyike. A rendezvényről szólva hangsúlyozta: a Fehértó Napját évről-évre egyre magasabb színvonalon rendezi meg az igazgatóság. Hozzátette: a minőség, az érték, a természetvédelem szeretete egyre nagyobb hangsúlyt kap, éppen ezért folyamatosan növekszik a látogatók száma is.
Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója felidézte a kezdeteket, az 1999-es esztendőt, amikor első alkalommal rendezték meg a Fehértó Napját. Mint mondta, akkor még egyetlen bográcsnyi szürkemarha-pörkölt is alig fogyott el, most pedig már annyi látogatója van a rendezvénynek, hogy 13 bográcsban főzik az ételt. Az igazgató beszédében a már hagyományossá vált és népszerű csikós-, íjász és ragadozómadár-védelmi bemutatók mellett felhívta a figyelmet egy új programelemre, a juhkörmölési bemutatóra is.
Az időjárás nagyon kegyes volt a látogatókhoz, kellemes kirándulóidőben barangolhatták be a program helyszíneit. A múzeum udvarán felállított színpadon egymást váltották a fellépő kulturális csoportok, a gyerekek pedig vidáman szórakoztak a népi játszótéren. Volt, aki gyalogosan, mások Dottó kisvonattal vagy lovas fogaton látogattak el az állattartótelep melletti kilátóhoz. Megcsodálták a közelben legelésző szürkemarha-gulyát és juhnyájat, a karámokban pedig közelebbről is megnézték a régi magyar háziállat-fajtákat. Nagy sikert arattak a csikósok és sokakat érdekelt a juhkörmölési bemutató.
A Fehértó Napja az a kivételes alkalom, amikor a látogatók bemehetnek a tó területére. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel és nemcsak a kilátóba mentek fel, hanem sétáltak a kiszáradt, kifehéredett tómederben is.
A rendezvény ideje alatt kicsik és nagyok egyaránt nagy számban tették próbára természetvédelmi ismereteiket. A legügyesbbek és legszerencsésebbek értékes ajándékokat vehettek át a természetvédelmi vetélkedő sorsolásain.
Éhesen ezúttal sem maradt senki, az orosházi Aranypatkó Csárda közreműködésével tizenhárom bográcsban főtt az ízletes szürkemarha pörkölt és a cigája pörkölt. A Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület tagjai kemencében sütött kenyérlángost kínáltak, a büfésoron pedig sok egyéb étel közül is választhattak a vendégek.
Forrás: kmnp.hu