Tímár Ella: A körzetem egy lakó-pihenő övezet, ahol bőven van teendő

Tímár Ella 2006 óta önkormányzati képviselő Békéscsabán. A 3. számú választókerület, azaz a Lencsési egy része, a Keleti kertek, a Borjúréti kertek, a Kastélyszőlők és Fényes tartozik hozzá. Mint mondja, az utóbbi években egyre több fiatal család költözött a körzetbe, ami pozitívum, viszont a keretek szűkössége miatt sok helyen még mindig csak szórt utak vannak.

 

– Visszatekintve erre a ciklusra, mivel keresték meg a leggyakrabban a körzetében élők?

 

– Az utak állapota jelenti a legnagyobb gondot, emiatt folyamatosak a megkeresések. A Keleti-kertekben, a Borjúréti kertekben és a Kastély-szőlőkben korábban a belakottság nem érte el az ötven százalékot. 2010, de főleg 2014 után viszont egy nagy beépítési hullám indult el ezeken a területeken. Rengeteg család költözött oda, akik sok esetben már nem egy, hanem kettő autót használnak a szórt útalappal rendelkező utakon. A körzetben éves szinten mintegy 15 millió forintot költünk az utak szórására, ennek ellenére számos gonddal szembesülünk. Az ott élők aszfaltos utcát szeretnének, ehhez viszont rengeteg pénzre lenne szükség. Amikor városi szinten a nagy útfejlesztés történt, erre a területre is elkészültek a tervek egy későbbi pályázat reményében. Azonban vannak még olyan problémáink is, hogy az ott élők nem adják le az úthoz szükséges telket, illetve öröklés miatt rendezetlenek a tulajdonviszonyok. Ha minden adott, a lakók összefogásával és anyagi hozzájárulásával utcatársulást lehetne létrehozni, ugyanis amennyiben a szükséges fedezet 25 százalékát a lakók biztosítják, a városnak meg kell építenie az utat. Eddig mindössze három utcában alakul ilyen kezdeményezés. Tudom, hogy óriási az igény az utakra, folyamatosan tolmácsolom is a közgyűlésben ezt a kérést.

 

A Lencsési-lakótelepen az utakat illetően is előrelépés történt

 

– Az elmúlt öt évben, a választókerületben mely területeken sikerült előrelépést elérni?

 

– A Lencsési-lakótelep ma már jól élhető, szépen karbantartott és rendezett. A pár évvel ezelőtti kétmilliárdos útfejlesztési program révén az utakat illetően jelentős előrelépés történt, a járdákat pedig városi forrásból igyekeztünk felújítani. Útfelújítások történtek a Kvasz András utcában, a Mester utcában, a Keleti-kertekben. Javítottuk a közvilágítást például a Gulyás utcában és az Élővíz-csatorna melletti kerékpárúton. Fényesen is történtek előre lépések, elindult egy járdafelújítási program, már ott is van játszótér, fitneszpark. A közösségi ház is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 2017-18-ban összesen több mint 38 millió forintba kerültek ezek a fejlesztések. 2019-es évben is vesszőparipám marad az utak kérdése, és a folyamatban lévő beruházások. Ilyen például a Manóvár óvoda energetikai felújítása, az Ostoros utca ivóvíz elvezetése, készül a Magyar utca kerékpárútja, folytatódik a lakossági járda építési program. Több projekt érinti a körzetemet, például az Építők útjának fejlesztése révén könnyebben lesz megközelíthető a Lencsési.

 

Már Fényesen is van játszótér és fitneszpark

 

– A város szinte minden nagyobb rendezvényén részt vesz.    

 

– Fontos számomra a közvetlen kapcsolattartás, ezért ahová csak tudok, igyekszem elmenni, legyen szó a különböző intézmények – óvoda, iskola, idősek otthona – vagy a civilek, szervezetek rendezvényeire. Itt nemcsak az adott eseményről tájékozódom, lehetőség van arra is, hogy elmondják a kérdéseiket, kéréseiket az emberek. Minden hónapban tartok fogadó órát, van nyilvános facebook oldalam, és a rendezvényeken is szívesen fogadom a polgárok véleményét.

 

– Mire elegendő még a ciklusból hátralevő pár hónap, és tervezi-e a folytatást?

 

– A közbeszerzési bizottság elnökeként sok megoldandó feladat van még, hiszek a megújuló energia, és az okos város koncepciójában, amellyel jobbá tudjuk tenni a Békéscsabán élők helyzetét. Ez a körzet egy lakó-pihenő övezet, amely tökéletes környezetet biztosít a gyermekneveléshez, a családi élethez. Támogatom a most induló fiatal családosok programjait, ezért úgy gondolom szükség van női politikusokra is a városi képviselőtestületben. Bőven van még teendő, ezért szeretném a munkát ősztől folytatni.

 

Megosztás:

Címke: , ,