Tényleg van okunk utálni a hétfőket?

2021. február 1. 15:49 | Varga Diána

Talán kevés olyan nap van, amit annyira utálunk, mi emberek – és Garfield, a macska –, mint a hétfő. De miért kezdődik nehezen a hét első napja? A válaszokért a pszichológiát hívjuk segítségül.

Nincs kedve felkelni, később a kávé sem hat úgy, ahogy szokott, alig lépett ki otthona ajtaján, már felbosszantotta valaki, utána minden perc olyan, mintha évek telnének el… Ismerős? Ha igen, ne aggódjon, más is átél hasonló szituációkat a hét első napján. Sokaknak lehet ismerős a népszerű képregényfigura, Garfield híres mondása és filozófiájának veleje: "Utálom a hétfőket". És habár felmerül a kérdés, mit utálhat egyetlen napban a lazagna-imádó, életében egyetlen napot sem dolgozó macska, mi is feltehetjük magunknak ugyanezt a kérdést.

                                                

 

A téma a pszichológusokat is foglalkoztatja, olyannyira, hogy több tanulmány is készült róla. Egy, a Journal of Positive Psychology című szaklapban megjelent publikáció arról számol be, hogy a legtöbb embernek semmivel sincs rosszabb kedve hétfőn, mint a hét többi munkanapján, kivéve a pénteket – ugyanezt támasztja alá egy ausztrál kutatás is. Az Arthur A. Stone (2012) vezette csapat arra jutott, hogy a hétvége közeledtével az emberek kedélye sokkal jobb, ugyanakkor pénteken az egész heti gőzt kieresztik. A 340 ezer önkéntessel készült felmérés arra is rámutat, hogy a szombat és a vasárnap a legkevésbé stresszes nap.

De ha ez így van – akkor mi rejtőzhet a "horrorhétfő" mítosza mögött? A kutatók arra jutottak, hogy hétfőnként még a testünk is sztrájkol: bármennyire is figyelünk testsúlyunkra, az ilyenkor a legnagyobb, magasabb a vérnyomásunk is. A jelenséghez az is hozzájárulhat, hogy felmérések szerint az emberek 70 százaléka utálja a munkáját vagy közömbös iránta – a legjellemzőbb tüneteket a Mindset Pszichológia szedte össze.

                                                                

Ha mindez nem elég, ott a vasárnap szindróma. A hétvége jellemzően a családé, a barátoké és a kikapcsolódásé, ilyenkor van idő újra töltődni, élményekkel gazdagodni. Ezzel szemben a hét kezdete már a munkáé, iskoláé: eszünkbe juthat, mennyi munka vár ránk a következő héten, valószínűleg találkozunk olyanokkal, akiket kevésbé kedvelünk…  Vagyis a hét utolsó napján siratjuk a vasárnapot és már előre kellemetlen érzéseink támadnak a hétfő miatt.

A legtöbb szakember ezzel párhuzamosan azt tanácsolja, ne essünk letargiába, figyeljünk magunkra, legyünk tudatosak, így sikerülhet leküzdenünk a nehéz hétindítást. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a hétfőket több szempontból is kihasználhatjuk: ilyenkor elcsíphetjük a hétvégi híreket, miközben leülünk teázni a kollégákkal, egyúttal visszailleszkedünk a csapatba, nem csak a hétköznapokba.

FEL