Tavalyi évhez képest sokkal többen utaztak Gyulára a nyári szezonban

2023. szeptember 5. 16:20 | Csiffáry Zsuzsanna

Kedden Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere tartottak sajtótájékoztatót az Almásy-kastély Látogatóközpont kávézójában. A tájékoztatóból elhangzott, hogy kedvezően alakult a nyári szezon Békés vármegye leglátogatottabb turisztikai célpontján.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy jól sikerült a gyulai nyári szezon. Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az első félévet megvizsgálták, és kedvező adatok kerültek napvilágra. 

– Menéztük, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához képest mennyivel változott a vendégforgalom a versenytársaknál és nálunk. Az adatok alapján látható, hogy Gyulán a vendégek száma 10 százalékos növekedést mutat, a vendég éjszakáké pedig 5 százalékost. A vizsgált versenytársaknál két városban volt emelkedés, de egyikük sem érte el a 4 százalékos változást. Ezenkívül csökkenést is mutattak az adatok a többi városnál. Volt olyan desztináció, ahol a vendégszámban közel 20, illetve vendégéjszakák számában több mint 20 százalékos volt a csökkenés – fogalmazott Komoróczki Aliz. 

Görgényi Ernő elmondta, hogy 94 000 vendég járt Gyulán, ez 10 százalékos növekedés a tavalyi év első hat hónapjához képest, a vendégéjszakák tekintetében pedig 5 százalékos növekedésről beszélhetnek.

– A kettő közötti különbség rávilágít arra, hogy több vendég érkezett, de kevesebb időt töltöttek városunkban. Ez egy országos trend, a legtöbb településre jellemző, hogy az ott tartózkodást lerövidítik a turisták, talán mert több helyre mennek el – mondta a polgármester.  

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Hozzátette: töretlenül fejlődik Gyulán a turisztikai ágazat. Fontos tényező, hogy az ehhez kapcsolódó attrakciók – mint például a Gyulai Várfürdő, Várszínház, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – is jól teljesítettek. 

Görgényi Ernő kitért arra, hogy a Gyulai Várfürdő hozta az üzleti tervben előrevetített számokat. Az időjárás okozott egyfajta látogatottsági ingadozást, ami miatt a május-júniusi időszakban a tavalyi évhez képest kevesebb vendég volt, ám ezt a lemaradást a nyári főszezon pótolta. Megjegyezte, hogy az Erkel Hotelnek a másik szárnya is négycsillagos, mivel elkészült a beruházás, így az év végéig előre vetíthető, hogy a fürdő teljesíti a pozitív elvárásokat.  

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a Románia területéről érkező egy napig itt tartózkodó látogatók száma növekedett, illetve nőtt a családos vendégek aránya. Vélhetőleg ez a tavaly átadott gyermek vízi paradicsomnak tulajdonítható. 

További programok »

Gyula

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL