Jól sikerült a nyári szezon Gyulán

2023. szeptember 1. 17:19 | Fajó Attila

Kedvezően alakult a nyári szezon Békés vármegye leglátogatottabb turisztikai célpontjában. Az idegenforgalmi adatokat figyelembe véve elmondható, hogy a júniustól augusztusig terjedő időszakban kismértékű, de biztos növekedés jelentkezett a fürdővárosban, a turizmust illetően.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a behir.hu-nak elmondta, hogy ugyan a nyári hónapok forgalmáról még pontos adatokat nem közölt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, az már most biztos, hogy a városi szállodák beszámolói alapján, a vendégéjszakákat tekintve kismértékű, de biztos a növekedés.

 

– A 2023-as év első felében 92 ezer turista látogatott el Gyulára, a vendégéjszakák számát tekintve 241 ezer éjszajáról beszélhetünk, vendéglátói értelemben. Érdekes módon a júniusi és a júliusi adatokat figyelve még csak átlagosnak sem volt mondható a nyári szezon, ám az augusztusi szállásfoglalások és a bevételi arány tekintetében kiegyenesedett a görbe az előző évi, 2022-es adatokhoz viszonyítva – közölte a szakember.

Ahogy azt az ügyvezető elmondta, Gyulán több attrakció együttesen érvényesülő hatására érkeznek látogatók üdülési szándékkal, ezek közül kiemelkedő az Almássy-kastély, a gyulai vár és a várfürdő. Nem elhanyagolható szempont az ezen intézmények köré szerveződő gasztro-kulturális események sorozata sem, amiben szintén bővölködik a település – tette hozzá.

 

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója erősebb nyári szezonról számolt be kérdésünkre. Mint azt elmondta: a 2018-as, 2019-es években megszokott 6000 fős, átlagos napi látogatói számokat produkálta a fürdőkomplexum, a pandémiás időszak viszontagságos évei után. 

– A tavalyi beruházásaink meghozták gyümölcsüket, a Gyermekparadicsom névre hallgató új konstrukciónk méltán nagy népszerűségnek örvendett az idei szezonban. További fejlesztéseket tervezünk az év vége felé haladva, reméljük, hogy ezeknek az energetikai jellege csökkenti a fenntartási költségeinket.

További programok »

Gyula

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL