Takács Péter: A képviselő dolga a polgárok szolgálata

2019. július 6. 12:33 | Mikóczy Erika

Takács Péter éppen negyedszázada folyamatosan a békéscsabai közgyűlés tagja, öt évvel ezelőtt LMP-s politikusként, listáról jutott a testületbe. Mint mondja, úgy fogja fel, hogy az egész város a „választókerülete”: felvállalja a sokakat érintő, olykor kritikus ügyeket is.

 

– Az LMP 2014-ben, a választási programjában 13 + 1 pontban foglalta össze a célokat. Mi valósult meg ezekből?

 

– Zászlónkra tűztük az új ipari park létesítését, ez folyamatban van, és a városi piac fejlesztését is, ami részben TOP-keretből megvalósult, részben pedig a Modern Városok Program révén folytatódik majd. Több mint tíz éve hangoztatjuk, hogy fontos az erzsébethelyi egészségház felújítása, mára ott is 21. századiak a körülmények. Szintén a pontok között szerepelt a bölcsődei kapacitás növelése, a térfigyelő kamerák telepítése a városban, vagy a felsőoktatás megtartása Békéscsabán – mindegyik területen pozitív előrelépések történtek. Szorgalmaztuk még az Élővíz-csatorna életre keltését, ezzel kapcsolatosan Gyula, Békéscsaba és Békés közösen kereste meg a kormányzatot egy úgynevezett zöldfolyosó fejlesztése céljából. A költségvetés tárgyalásakor minden évben szorgalmaztam, hogy biztosítsunk keretet az önkormányzat kezelésében lévő dűlőutak mentén fasorok telepítésére. Bár ez egyszer sem kapta meg a szükséges többséget, az erdősítés napirenden tartását nem adom fel!

 

–  A közgyűlési felszólalások számát és időtartamát tekintve ebben a ciklusban is ön végzett az élen. 

 

– Az elmúlt 25 évben mindig ott voltam legaktívabb képviselők között. Igyekeztem szakmai szempontokat figyelembe véve kifejteni a véleményemet, illetve kérdéseket, módosító javaslatokat fogalmaztam meg. Listás képviselőként úgy fogom fel, hogy az egész város a választókerületem, minden olyan dolgot fel kell vállalnom, ami sokakat érint. Egyébként meg is találnak a kéréseikkel, kérdéseikkel az emberek. Amennyiben olyan az ügy, a közgyűlés elé viszem, ha pedig megoldható a hivatal osztályai segítségével, ott igyekszem segítséget kérni hozzá, hiszen egy képviselő dolga a szó legnemesebb értelmében a polgárok szolgálata.

 

– Több módosító indítványt is benyújtott be az elmúlt öt évben. Melyeket emelné ki ezek közül?

 

– Sok kezdeményezés a költségvetéshez kapcsolódott. Ilyen volt például a civil szervezetek pályázati keretösszegének növelése. Folyamatosan szót emeltem azért is, hogy állítsuk meg a csabaiak kiszorulását a Csabai Kolbászfesztiválról az egyre drágább belépők miatt. Minden olyan ügyben igyekeztem fellépni az elmúlt öt évben, ami a természetvédelemmel kapcsolatos, a legutóbbi ilyen a bányató kérdése volt. Itt a már komoly élővilággal rendelkező tó betemetését sikerült megakadályozni.

 

–  Ősszel ismét választunk, tervezi a folytatást?  

 

– Az a politikai közösség, amelynek segítségével legutóbb bejutottam a közgyűlésbe, változatlanul megvan, és köztiszteletben álló emberekből tevődik össze. A velük való konzultálás mentén úgy gondolom, komoly esély van arra, hogy a 2019-es önkormányzati választást sem fogjuk kihagyni. 

 

További programok »

Közgyűlés

Békéscsaba 2014-2019: Fejlesztésekkel teli öt év volt

Véget ért a 2014-2019-es választási ciklus. Galériánkban képekkel illusztrálva adunk ízelítőt abból, mennyi minden történt az elmúlt öt évben. Az értékelésre Szarvas Péter polgármestert, Herceg Tamás országgyűlési képviselőt és Hanó Miklós alpolgármestert kértük fel.
2019. október 10. 17:20
FEL