Takács Péter: A képviselő dolga a polgárok szolgálata

2019. július 6. 12:33 | Mikóczy Erika

Takács Péter éppen negyedszázada folyamatosan a békéscsabai közgyűlés tagja, öt évvel ezelőtt LMP-s politikusként, listáról jutott a testületbe. Mint mondja, úgy fogja fel, hogy az egész város a „választókerülete”: felvállalja a sokakat érintő, olykor kritikus ügyeket is.

 

– Az LMP 2014-ben, a választási programjában 13 + 1 pontban foglalta össze a célokat. Mi valósult meg ezekből?

 

– Zászlónkra tűztük az új ipari park létesítését, ez folyamatban van, és a városi piac fejlesztését is, ami részben TOP-keretből megvalósult, részben pedig a Modern Városok Program révén folytatódik majd. Több mint tíz éve hangoztatjuk, hogy fontos az erzsébethelyi egészségház felújítása, mára ott is 21. századiak a körülmények. Szintén a pontok között szerepelt a bölcsődei kapacitás növelése, a térfigyelő kamerák telepítése a városban, vagy a felsőoktatás megtartása Békéscsabán – mindegyik területen pozitív előrelépések történtek. Szorgalmaztuk még az Élővíz-csatorna életre keltését, ezzel kapcsolatosan Gyula, Békéscsaba és Békés közösen kereste meg a kormányzatot egy úgynevezett zöldfolyosó fejlesztése céljából. A költségvetés tárgyalásakor minden évben szorgalmaztam, hogy biztosítsunk keretet az önkormányzat kezelésében lévő dűlőutak mentén fasorok telepítésére. Bár ez egyszer sem kapta meg a szükséges többséget, az erdősítés napirenden tartását nem adom fel!

 

–  A közgyűlési felszólalások számát és időtartamát tekintve ebben a ciklusban is ön végzett az élen. 

 

– Az elmúlt 25 évben mindig ott voltam legaktívabb képviselők között. Igyekeztem szakmai szempontokat figyelembe véve kifejteni a véleményemet, illetve kérdéseket, módosító javaslatokat fogalmaztam meg. Listás képviselőként úgy fogom fel, hogy az egész város a választókerületem, minden olyan dolgot fel kell vállalnom, ami sokakat érint. Egyébként meg is találnak a kéréseikkel, kérdéseikkel az emberek. Amennyiben olyan az ügy, a közgyűlés elé viszem, ha pedig megoldható a hivatal osztályai segítségével, ott igyekszem segítséget kérni hozzá, hiszen egy képviselő dolga a szó legnemesebb értelmében a polgárok szolgálata.

 

– Több módosító indítványt is benyújtott be az elmúlt öt évben. Melyeket emelné ki ezek közül?

 

– Sok kezdeményezés a költségvetéshez kapcsolódott. Ilyen volt például a civil szervezetek pályázati keretösszegének növelése. Folyamatosan szót emeltem azért is, hogy állítsuk meg a csabaiak kiszorulását a Csabai Kolbászfesztiválról az egyre drágább belépők miatt. Minden olyan ügyben igyekeztem fellépni az elmúlt öt évben, ami a természetvédelemmel kapcsolatos, a legutóbbi ilyen a bányató kérdése volt. Itt a már komoly élővilággal rendelkező tó betemetését sikerült megakadályozni.

 

–  Ősszel ismét választunk, tervezi a folytatást?  

 

– Az a politikai közösség, amelynek segítségével legutóbb bejutottam a közgyűlésbe, változatlanul megvan, és köztiszteletben álló emberekből tevődik össze. A velük való konzultálás mentén úgy gondolom, komoly esély van arra, hogy a 2019-es önkormányzati választást sem fogjuk kihagyni. 

 

FEL