Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

2021. április 14. 18:42 | Vincze Attila

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.

Takács Péter a sajtótájékoztató elején emlékeztetett: tavaly szeptemberben arról beszélt a párt az Orbán Balázs téri haranglábnál, hogy írják alá az emberek azt a polgári kezdeményezést, amely elősegítheti Székelyföld autonómiáját. Hangsúlyozta, hogy az LMP számára a határon túli magyarság kérdése a párt alapítása óta kiemelt fontossággal bír.

– Ki kell állni egységesen minden olyan európai kezdeményezés mellett, amely az európai őshonos nemzeti kisebbségek, illetve a nemzeti régiók ügyét próbálja előmozdítani. Szerintem ez azon kevés ügyek egyike lehet például Békéscsabán, de a magyar parlamentben is, amely mögé még nemzeti konszenzust lehet teremteni – fogalmazott az LMP dél-alföldi regionális elnöke.

Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője arról tájékoztatott, hogy két európai polgári előterjesztés is indult a közelmúltban az őshonos nemzeti kisebbségek védelmének érdekében. Az egyik a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés vagy másnéven Minority SafePack, illetve a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók fejlesztéséért elindított kezdeményezés. Európában több milliónyian támogatták ezt a két indítványt, hiszen nem csak a határon túli magyarokat, hanem összesen 50 millió európai embert érint a kisebbségek autonómiájáért való küzdelem. Januárban azonban az Európai Bizottság visszautasította, hogy a kisebbségek által megfogalmazott elvárásokat beépítsék az európai jogrendbe.

– Támogatjuk azt a határozati javaslatot, ami jelenleg az Országgyűlés előtt van, hogy közösen, félretéve a pártpolitikai gondolkodást, álljunk ki amellett, hogy ez egy nagyon fontos magyar és európai ügy, és üzenjük meg együtt az Európai Bizottságnak: nem teheti meg, hogy ilyen sok európai uniós polgár világos szándékának kinyilvánítása ellenére semmibe veszi ezt a kezdeményezést – húzta alá Keresztes László Lóránt.

Az LMP közben azt is kezdeményezi, hogy az Országgyűlés frakciói fogalmazzanak meg egy határozatot, melyben elismerik, hogy önmagában az európai polgári kezdeményezés egy nagyon fontos eszköz annak érdekében, hogy az európai kisebbségek is beleszólhassanak az őket érintő ügyekbe, lehetővé téve egy demokratikusabb európai berendezkedést.

További programok »

Itthon

FEL