LMP: Továbbra is fontosnak tartjuk a nemzetpolitikát!

2021. június 3. 20:55 | Vincze Attila

A trianoni békediktátum 101. évfordulója előtt sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke Békéscsabán.

Takács Péter azzal kezdte gondolatait, hogy az LMP nemzetpolitikai műhelye nemrég tartotta újjáalakuló ülését a párt irodájában. A párt dél-alföldi regionális elnöke elmondta, hogy 2013 óta ez a csapat viszi előre azt a nemzetpolitikát, amelynek része Székelyföld autonómiájára való törekvés is. Felhívta arra is a figyelmet, hogy ha a magyarság megmaradásáról beszélünk a Kárpát-medencében, akkor ennek egyik kulcsa a kulturális és területi autonómia biztosítása, legyen az Kárpátalja, Erdély vagy Felvidék.  

Keresztes László Lóránt kiemelte, hogy egy nappal a Nemzeti Összetartozás Napja előtt ez a megemlékezés nagyon fontos alkalom arra, hogy átgondolják a feladataikat a nemzetpolitikát illetően. Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország május 21-én átvette az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöki tisztségét, melyet novemberig tölt be. Hozzátette, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett határozati javaslatban fogalmazta meg a magyar elnökség prioritásait, és ebben az első pontként szerepelt a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása az európai politikai térben.

– A javaslatot az LMP is támogatta, hiszen a párt minden fórumon kiáll a nemzeti kisebbségekért, illetve a külhoni magyarok jogainak biztosításáért. Az Európa Tanács kiemelten kezeli ezt az ügyet, és ez egy olyan fórum, ahol érdemi lépéseket lehet elérni – húzta alá a politikus.

A frakcióvezető a párttal együtt arra készül, hogy aktívan részt vegyen az elnökség programjában, és mindent megtesz azért, hogy eredményesen teljen ez a féléves időszak. A tájékoztatón elhangzott: az LMP célja az, hogy olyan üzeneteket fogalmazzanak meg, amelyek hatással lehetnek az Európai Unió nemzeti kisebbségeket érintő politikájára is. 

Keresztes László Lóránt kitért a 2022-es országgyűlési választásokra is, ahol az ellenzékkel közösen indulnak. Leszögezte, hogy az LMP egy esetleges kormányváltás esetén arra törekszik, hogy a jelenleginél sikeresebb nemzetközi együttműködést tudjon kialakítani a nemzetpolitikát illetően, vagyis több szövetségest állítanának maguk mellé ebben az ügyben, beleértve a külhoni magyarság megválasztott képviselőit is. Hangsúlyozta: nem lehet a nemzetpolitika pártpolitikai csatározások tárgya, elutasítják az ilyenfajta politikai haszonszerzést.

A sajtótájékoztató végén az LMP nemzetpolitikai műhelyének tagjai megkoszorúzták a békéscsabai Trianon emlékművet. 

További programok »

Politika

Gyapjasné Béres Enikő nyerte az időközi választást Orosházán

A Momentumos Sebők Éva listán országgyűlési mandátumot szerzett, ezért lemondott önkormányzati képviselői tisztségéről. Vasárnap ezért időközi választást írtak ki Orosházán, az ötös számú körzet képviselőjének helyére, ahol négyen indultak.
2022. augusztus 8. 13:04
FEL