LMP: Továbbra is Székelyföld autonómiájának kivívása a cél

2020. szeptember 10. 16:38 | Papp Ádám Sándor

Folytatódik az aláírásgyűjtés Székelyföld autonómiájáért egészen november 7-éig – erről tartott sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, valamint Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke csütörtökön, Békéscsabán.

Takács Péter elmondta: fontosnak tartották, hogy a tájékoztató a legnagyobb székelyről elnevezett, Orbán Balázs téri haranglábnál legyen megtartva, ezzel is kifejezve tiszteletüket a székelyek számára. Emlékeztetett arra, hogy az LMP 2014 óta szinte minden évben hivatalos delegációval képviselteti magát március 10-én Marosvásárhelyen, a székely szabadság napján.

– Az LMP alapítói nyilatkozatában szerepel, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni kell a határon túli magyarokat identitásuk megőrzésében. Székelyföld esetében 12 000 négyzetkilométeres területről van szó, ahol 800 000 fő él és zömében, közel 80 százalékban magyarok, tehát jogosan mondható, hogy van létjogosultsága az autonómiának – hangsúlyozta a Takács Péter.

A Székely Nemzeti Tanács egy európai, polgári kezdeményezést indított el 2019 májusában: hét országból egymillió aláírást kell összegyűjteni, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ezek a régiók az elkülönített támogatási alapból pénzügyi, fejlesztési támogatásban részesülhetnének. Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője elmondta, a májusi határidőt november 7-ére módosították a koronavírus-járvány miatt. Kiemelte: eddig 1,2 millió aláírás gyűlt össze, azonban még többre van szükség, illetve arra, hogy összesen hét európai uniós tagállamban meghatározott számú aláírás jöjjön össze.

– Ennek az európai polgári kezdeményezésnek az EU-s szintű feltételeit is teljesítenünk kell, hogy további négy tagországban meghatározott számú szignót gyűjtsünk össze. Ezért járom az országot és mindenhol arra kérem a városvezetőket, városi közgyűléseket, hogy ne csak a további anyaországi aláírások megtételére biztassák a helyi közvéleményen keresztül a lakosságot, hanem a testvér és partner városaik segítségét kérjék annak érdekében, hogy ezt a nemzetközi feltételt teljesíteni lehessen. 

Hozzátette: aki még nem tette meg, de szeretne hozzájárulni Székelyföld autonómiájának eléréséhez, az irdala.hu oldalon tudja aláírni a kezdeményezést online.

További programok »

Itthon

Ingyenes lesz a Múzeumok Éjszakája az egészségügyi és szociális dolgozóknak

Ingyenesen vehetnek részt az idei Múzeumok Éjszakája programjain az egészségügyi és a szociális dolgozók - jelentette be közösségi oldalán hétfőn Kásler Miklós. A járvány elleni védekezés első vonalában helytálló szakemberek munkáját ezzel a felajánlással is szeretné elismerni az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
12:51
FEL