LMP: Zöld fordulatra van szükség a 2021-es költségvetésben

2020. június 16. 17:13 | Papp Ádám Sándor

Magyarország 2021-es költségvetésének módosító javaslatairól számolt be Kendernay János, a Lehet Más a Politika társelnöke és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke kedden, Békéscsabán.

A gazdasági és szociális válságból való kilábalásához zöld fordulatra van szüksége Magyarországnak, amely lehetővé teszi a fenntarthatóbb rendszer kialakítását – kezdte a sajtótájékoztatót Kendernay János, az LMP társelnöke. Kifejtette, hogy a Lehet Más a Politika három pontból álló módosító javaslatot állított össze a 2021-es költségvetéshez. Mint mondta: zöldebb, szociálisabb és lokálisabb Magyarországot szeretnének a jövőben.

– Rendkívül rövid a munkanélküli ellátás összege és a szociális ellátórendszer sem elég stabil. Megvonták a közalkalmazottak díjazását. Azok szektorok, amelyek az emberek oktatásához, egészségéhez és boldogságához járulnak hozzá, rendkívül elhanyagoltak, ezért úgy gondoljuk, hogy ezeken mindenképpen változtatni szükséges. A gazdaság talpraállítását egy zöld fordulatként képzeljük el, ezért nem gondoljuk azt, hogy a korábbi beruházásokat kellene eröltetni. A rossz befektetések, beruházások helyett szeretnénk egy olyan zöld iparágat felállítani, amellyel a zöldebb ország működését támogatnánk és sok új munkahelyet teremtenénk. A harmadik pontunk a lokalitás kérdése. Megmutatta világosan azt a válság, hogy erős lokalitás nélkül nem lehet ilyen típusú válságokkal szemben megmérkőzni. Úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak képesnek kell arra lennie, hogy biztosítsa a lakosság alapellátását és ne a világ másik feléről rendeljen eszközöket sokszoros áron.  Azokat a képességeinket, amelyeket elveszítettünk – úgy gondolom, hogy korábban megvolt – helyre kell állítanunk – fejtette ki az LMP társelnöke.

Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke szerint az önkormányzatokat erősíteni kellene a jövőben, nem pedig tovább gyengíteni azokat. Példaként említette azt, hogy Békéscsabán mintegy 200 millió forintos kiesést jelenthet a személyi gépkocsi adó központosítása.

– Az LMP-nek egy olyan javaslata van, amelyet módosításként be is nyújtott a kérésünknek eleget téve - ez így volt tavaly és az előtt is - a Békés megyében meglévő alsóbb rendű utak felújítására csoportosítana át egy jelentős összeget a TAO pénzek terhére.  Békés megye akármelyik területét nézzük, ezen utak rendkívül rossz minőségűek – emelte ki a regionális elnök.

További programok »

FEL