LMP: Népszavazást kezdeményezünk a klímaváltozás miatt

2019. december 14. 13:21 | Hidvégi Dávid

Az LMP társelnöke szerint Paks II. tévút, a klímakérdés pedig fontos ügy, amelyet a jelenlegi kormány nem vesz komolyan. Kendernay János kiemelte: a választópolgárokon keresztül szeretnék meggyőzni a magyar kormányt arról, hogy vegye komolyan a környezetváltozást.

Az LMP társelnöke elmondta, hogy nincs idő a következő választásig, 2022-ig várni, így a jelenlegi kormányt kell meggyőzniük a klímaváltozás fontosságáról. Kendernay János hozzátette, hogy a kormány elrejtette a legutóbbi klímakonzultációt is, de az utolsó pillanatban kétszázezer állampolgárnak sikerült azt kitöltenie. Kiemelte, hogy Magyarországon a légszennyezettség az egyik legnagyobb probléma, ezért meg kell változtatni a fűtésrendszerünket és a közlekedést. Az elnök kitért az ország energiatermelésére is, hiszen szerinte nincs szükség Paks II-re, amikor a világon megjelentek a megújuló energiaforrások. Kendernay János elmondta, hogy nyáron, amikor az atomerőmű két reaktora leállt, akkor az ország 40 százalékban áramimportra szorult, amelyre nem lett volna szükség a megújuló energiaforrásokkal.

– A lehető legrosszabb beruházása Magyarországnak a Paks II projekt, ez egy totális csőd történet. Azt állítja a kormány, hogy szüksége van erre, holott ez a múlt századi technológia rengeteg pénzbe kerül, amelynek összegét a megújuló energiaforrásokra fordíthatná, amelyek bekerülési költsége világszerte csökken - fogalmazott a társelnök.

Kendernay János hangsúlyozta, hogy a népszavazás végleges kérdései februárra lehetnek meg. Jelenleg kilenc kérdést nyújtottak be, amelyek jóváhagyására egy hónapja van az illetékes bizottságnak.

A Lehet Más a Politika Dél-alföldi Regionális Elnökségének elnöke elmondta, hogy a párt korábban számos környezetvédő akciót tett Békéscsabán. Takács Péter külön kiemelte a Szent István téren lévő fasor megmaradását, illetve a PET-mentes önkormányzatokhoz való csatlakozást. Az elnök hozzátette, hogy aZ LMP szerint a jelenlegi magyar kormány nem veszi elég komolyan a klímakérdést.

– Sajnálatos módon azt tapasztaljuk, hogy a regnáló magyar kormány nem veszi komolyan, sőt, bizonyos tekintetben még akadályozza is európai területen azokat a lépéseket, amelyeket a klímaváltozás ellenében akarnak megtenni. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a népszavazás egy demokratikus eszköz ahhoz, hogy párbeszédet lehessen folytatni a magyar társadalomban ezekről a kérdésekről – fogalmazott Takács Péter.

Az LMP-s politikus kitért arra is, hogy Békéscsabán felhasználhatnák a geotermikus energiát is, amely lehetőséggel ugyan élhetne a város, de még nem történtek lépések ebben az ügyben. Takács Péter hozzátette: több önkormányzati intézményt is működtethetnének megújuló energiaforrással.

 

FEL