Fidesz: Békéscsaba költségvetése 2021-ben is fejlesztésorientált

2021. március 20. 10:34 | behir.hu

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben értékelte a békéscsabai Fidesz-KDNP a város 2021-es költségvetését.

Mint írják:

"Hosszú hetek előkészítő és tervező munkáját követően a közgyűlés elfogadta Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2021. évi költségvetési rendeletét, melynek megalkotásakor az önkormányzat folyamatos működésének biztosítása, a takarékos gazdálkodás, a járványügyi helyzet hatásának költségvetési kezelése, a folyamatos készenlét biztosítása és a fejlesztések megvalósítása volt a fő alapelv. Elmondható, hogy a felsorolt prioritások a 2021. évi költségvetésben maximálisan érvényesülnek.

Az önkormányzat nagyon sok feladatot lát el, amelyek ezer szálon kapcsolódnak a lakossághoz, legyen szó az intézmények működtetéséről vagy városüzemeltetési, szociális, közigazgatási, közművelődési és sport tevékenységekről.

A 2021. évi költségvetés főösszege: 40,7 milliárd forint. Az említett nagyságrendből az önkormányzat működésének kiadásai mintegy 34 százalékot tesznek ki. A város költségvetése valamennyi kötelező feladatra tartalmaz előirányzatokat. Külön kiemelendő, hogy az önkormányzatnál foglalkoztatott közel 1200 fő munkahelye a tervek szerint kivétel nélkül megmarad, a jogszabályban előírt bérfejlesztési kötelezettségek finanszírozása megtörténik.

Békéscsaba 2021. évi költségvetése fejlesztésorientált. A tervezett főösszeg 65 százaléka beruházásokat finanszíroz, szinte kizárólag pályázati forrásokból. Összesen 48 projektre tartalmaz előirányzatokat a költségvetés, amelyből 22 az Európai Unió által támogatott, 19 hazai forrásból (Modern Városok Program) finanszírozott, valamint 7 egyéb, kisebb összegű pályázatot jelent. A beruházások megvalósítására a költségvetés több, mint 27 milliárd forintot tartalmaz.

A feladatok ellátását nagy mértékben segítette, hogy a 2021. évre vonatkozóan az önkormányzat 1,3 milliárd forint összegű központi támogatásban részesült Magyarország Kormányától működtetési feladatainak ellátásához, valamint az elmúlt év végén rendkívüli kormányzati támogatás segítette a 2020-as év eredményes lezárását.

Végezetül köszönetünket fejezzük ki a békéscsabai vállalkozásoknak, magánszemélyeknek a fegyelmezett adófizetésükért! Elismerés illeti az önkormányzatnál (beleértve valamennyi szociális, köznevelési, közművelődési intézményben, és a Polgármesteri Hivatalban) dolgozó munkatársak, valamint a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt-nél és a gazdasági társaságainál (külön kiemelendő a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. pályázatokkal kapcsolatos tevékenysége) foglalkoztatottak felelősségteljes szerepvállalását a feladatok megvalósításában."

További programok »

FEL