Békéscsabán ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

2023. november 16. 17:15 | Papp Ádám Sándor

Békéscsabán, a Vármegyeházán ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése november 16-án. A képviselő-testület többek között a vármegye oktatási, szakképzési, valamint munkaerőpiaci helyzetét tekintette át.

A 2022/2023-as tanévben végzett tevékenységéről tájékoztatta a közgyűlést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai-, valamint Gyulai Tankerülete. Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta: a beszámolók alapján megállapítható, hogy a vármegyében stabil az oktatás helyzete, nem jelentős a pedagógushiány. A grémium tagjai jelezték az ülésen, hogy fontosnak tartják a pedagógusok erkölcsi megbecsültségén túl az anyagi megbecsülésük növelését is.

– Kértük a baloldali képviselőtársainkat, hogy hassanak az Európai Parlamentben lévő képviselőikre azért, hogy ne akadályozzák azoknak a forrásoknak a Magyarországra való érkezését, amelyek egyszeri, nagyobb mértékű emelésre adhatnának lehetőséget a pedagógus béreket tekintően – szögezte le az elnök.

Zalai Mihály a szakképzési beszámolókról szólva kiemelte: szemmel látható, hogy az intézményeknek egy rendkívül gyorsan változó technológiai környezetben kell helytállniuk. Az elnök hangsúlyozta: az elmúlt években bevezetett duális szakképzés lehetőséget adott arra, hogy a szakképzés és a való élet – ahol a tanulóknak később meg kell felelniük – közelebb kerüljön egymáshoz.

– Elképesztő gyorsasággal alakulnak át a szakmák. Vannak olyanok, amelyeknek az elmúlt 10-15 évben csak a neve maradt meg és folyamatosan új szakmák jelennek meg. Rendkívüli kreativitást, frissességet és gyors problémamegoldó képességet feltételez a trendek követése a szakképző intézmények tekintetében. Azt látjuk, hogy a szakképzési centrumok jól teljesítenek. Az elmúlt években a vármegyei diákok magyar-, és nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el – hangsúlyozta az elnök hozzátéve, hogy nagy az érdeklődés a klasszikus szakmák iránt az építőiparban, amely a jövőre nézve bizakodásra ad okot.

A grémium Békés vármegye munkaerőpiaci helyzetét is áttekintette. Zalai Mihály ismertette: az elmúlt években csökkent a munkanélküliek száma a vármegyében, a folyamatot egyedül a koronavírus-járvány befolyásolta.

– A világjárvány időszakában egészen 14 000 fő fölé nőtt a munkanélküliek száma a vármegyében, azonban a 2023-as évet tekintve már látszik a javuló tendencia. Idén 10 ezer 500 főre tehető a regisztrált munkanélküliek száma és a foglalkoztatottság az elmúlt néhány évben 12,7 százalékponttal nőtt. A vármegye foglalkoztatottsága jelenleg 58,6 százalékon áll. Ezek a mutatók azt bizonyítják, hogy az a politika, amely a munkavégzést helyezte előtérbe a segélyezés helyett, sikeres volt. Ami a külföldi munkavállalókat illeti fontos hangsúlyozni: csak rövid időre kaphatnak munkaszerződést, kizárólag abban az esetben, ammenyiben nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciót magyar munkavállalók. A külföldiek ugyanannyi fizetést kapnak az adott pozícióban, mintha hazai munkavállalók végeznék el a munkát – zárta gondolatai az elnök.

A grémium az ülés végén megválasztotta a Békés Vármegyei Területi Választási Bizottság tagjait. A három tag és két póttag feladata lesz az önkormányzati választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása. A területi választási iroda vezetője indítványozta, hogy dr. Magyari János, dr. Szelezsán Róbert és Kocziha Attila legyen a választási bizottság tagja, míg póttagként dr. Kócsa Katalint és Haklik Józsefnét jelölte ki.

Forrás: Békés Vármegyei Önkormányzat

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL