Az ellenzék vezető szereplőjévé, középpárttá válna az LMP

2018. május 17. 18:16 | Varga Diána

Annak ellenére, hogy nem sikerült a kormányváltás, a 2018-as országgyűlési választás az új pártok megerősödését jelzi – fogalmazott Keresztes László Lóránt csütörtökön, Békéscsabán. A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezető-helyettese szerint az LMP a következő időszakban középpártá nőheti ki magát, de véleménye szerint ennek záloga a párt vidéki hálózatának megerősítése és az egyértelmű üzenetek közvetítése.

A tisztújítás előtt álló párt frakcióvezető-helyettese, egyúttal társelnök-jelöltje súlyos kudarcnak nevezte az áprilisi választást, mivel nem sikerült a célként kitűzött kormányváltás, ahogy a Fidesz-KDNP kétharmados többségének visszaszorítása sem, ám hozzáfűzte, hogy soha ilyen sok szavazatot nem kapott a Lehet Más a Politika, ez pedig annak megerősödését jelzi. Keresztes László Lóránt úgy értékelt, hogy a választók elfordultak a klasszikus baloldali pártoktól és az új irányvonalakat keresik, ezzel egyúttal utalt a Momentum és a viccpártként induló Magyar Kétfarkú Kutyapárt eredményére. Az országgyűlési képviselő szerint egyértelműbb üzenetekkel, a párt vidéki hálózatának erősödésével az ellenzék vezető szereplőjévé válhatnak, egyúttal ezt tartja a 2019-es önkormányzati választás zálogának is.

A politikus kitért az LMP nemzetpolitikájára is, mint mondta, a kormányzati törekvések aggodalomra adnak okot. Véleménye szerint nem volt jó döntés összevonni a külgazdasági és a külügyi területet, amellyel kapcsolatban már korábban is megfogalmaztak kritikát. A parlament törvényalkotási bizottságának tagjaként úgy látja, hogy az ország elszigetelődött, elvesztette korábbi, nemzetközi támogatóit, gyengült a külhoni magyarok érdekképviselete, ebben pedig nem látnak változást. Példaként említette az ukrán oktatási, illetve nyelvtörvényt.

A párt nemzetpolitikai műhelyét sokáig vezető Takács Péter, a párt megyei elnöke arra emlékeztetett, hogy már az LMP alapító okiratában is szerepel a határon túli magyarság támogatása, ezt az álláspontot képviselik a továbbiakban is. Emlékeztetett, hogy többször kiálltak a székelyföldi autonómia mellett, számos rendezvényen vettek részt, ezzel is kifejezve a szolidaritásukat.

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL