LMP: Fontos a szociális bérlakásokról szóló javaslat

2019. április 24. 08:17 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A szociális bérlakások számának bővítéséről elkészült első javaslat annak ellenére fontos, hogy végül lekerült a napirendről – emelte ki a Lehet Más a Politika békéscsabai képviselője az áprilisi közgyűlést értékelve. Takács Péter hozzátette: a képviselő-testületnek érdemes lenne több eshetőséget átgondolnia ez ügyben.

 

 

Jelenleg 506 önkormányzati tulajdonú lakásból 161 a szociális bérlakás, amely egy 60 ezer fős városban kevés, ezért erre a problémára megoldást kell találnia a közgyűlésnek – mondta el Takács Péter.

– Elkészült az áprilisi közgyűlésre egy olyan kezdeményezés, amely magántőkét vonna be 20 lakás létesítésére, amivel egyetértek. Ugyanakkor tény, hogy további elemeket kell beépíteni a javaslatba, ilyen lehet például az, hogy a szolgálati lakásokból próbálunk átcsoportosítani szociális jellegű bérlakásokba – hangsúlyozta Takács Péter. Az önkormányzati képviselő kiemelte: ismét javasolta, hogy próbáljanak a Modern Városok Programban a szociális bérlakásépítésre egy mintaprojektet létrehozni.

Arról már a város Szociális és Egészségügyi Bizottságának LMP-s delegáltja beszélt, hogy milyen megoldások lehetnek a megüresedett háziorvosi praxisok betöltésére.

– Hosszútávon kellene támogatni a praxisokat azzal, hogy lehetőleg két asszisztens legyen egy házi orvos mellett. Emellett törekedni kellene arra, hogy kevesebb legyen a beteglétszám, mert úgy magasabb szintű ellátást lehet biztosítani. Több vizsgálati lehetőséget kéne az alapellátásnak megadni – fogalmazott Dr. Árus Tibor háziorvos.

A békéscsabai háziorvosok fele közel van a nyugdíjhoz vagy már nyugdíj mellett dolgozik, ezért valószínű, hogy egyre több praxis ürül meg a következő években – mondta el Dr. Árus Tibor. Hozzátette: idén már egy praxist fel kellett osztani, egy másikra pedig még mindig nincs jelentkező, ahhoz pedig, hogy a fiatalokat a városba tudják vonzani, plusz anyagi vagy lakhatási támogatást kell biztosítania az önkormányzatnak - jegyezte meg.

További programok »

FEL