A helyi őstermelők a frissen leszedett gyümölcsöt aznap, legfeljebb másnap viszik a piacra árulni. Így az maximálisan tartalmazza a megfelelő vitaminokat és tápanyagot, amelyeknek jótékony hatása van az emésztőrendszerre.
Makai Jánosné őstermelő elmondta, hogy a sárgadinnyének magas a B1, B2 és a C-vitamin tartalma. A frissen leszedett, magyar áru vásárlását ajánlja. Elmondása szerint az import termékeket az érés előtt több mint egy héttel takarítják be. A munkájukat a gyümölcs érési folyamata is befolyásolja. A hűvös időjárás nem kímélte az idei gyümölcs-szezont sem.
– Az idei tavasz nagyon különleges volt, nemcsak márciusban, hanem áprilisban is nagyon sok talajmenti fagy volt, fáznak a dinnyék. Ez rányomta a pecsétjét az egész szezonra. Kevesebb és kisebb fajta sárgadinnyék lesznek – mondta a 7.TV megkeresésére Gazsi Lajos őstermelő.
A sárgadinnye mellett az eper is hasonlóképpen reagált az időjárásra. A termelők a nagy fagykárok ellenére így is szép terméssel büszkélkedhetnek. Povázsayné Kovács Kitti szerint a vásárlóknak nagyon fontos a garancia, mind az ízvilágot és minőséget illetően. Azt is elmondta, hogy a magyar epret egyedül virágzásban permetezik, utána biotermesztésben használatos gombákkal kezelik, így egészségesebb is az import epernél.