Szente Béla: Jogos a gerlaiak panasza

2020. december 3. 08:25 | D. Nagy Bence

Idén a koronavírus-járvány miatt sok megyei beruházás meghiúsult, ezek közül több Békéscsaba Gerla városrészén. Felkerestük Szente Béla önkormányzati képviselőt, aki beszámolt a jelenlegi folyamatokról.

– Idén sajnos nem sok mindent valósult meg, köszönhetően a pandémiás helyzetnek, a tervezések, közbeszerzési eljárások sokkal lassabban zajlottak – számolt be Szente Béla, a városrész önkormányzati képviselője. Mint mondta, tervben volt erre az évre, hogy a Wenckheim kastély mögötti területen elkészül a szabadidőpark, de a  munkálatok várhatóan február-márciusban zárulnak le.

– Tűzrakóhely, parkbútorok, játszóelemek is lesznek, valamint egy olyan üzembiztos mosdó, ami a sportpályát is ki tudja szolgálni. Igyekszünk egy másik ütemben az árambekötést is megoldani – emelte ki a képviselő. Ismertette, hogy a gerlaiakkal közösen megtervezett Pacsirta utcai játszótér fejlesztése is meghiúsult, részben a játékelemekre érkezett magas árajánlatok miatt. Hozzátette, hogy az orvosi rendelő építése azonban jól halad, ezt a tervek szerint 2021 második felében adják át. 

A jelen és a közeljövő fejlesztései kapcsán a kerékpárútról is szó esett.

– Ketté kell osztanunk, hiszen egyrészt Wenckheim kerékpárút, másrészt az iparterületeket érintő útvonal fejlesztése zajlik. Ez egy hosszú, hat szakaszra oszló kerékpárút, amely két projekt forrásaiból készül el. Az első szakasz, a Dobozi út tervei készen vannak, ez jelenleg közbeszerzési kiírás előtt áll. A második szakasz a Szelekovszky dűlőtől Gém utcáig tart. Mint kiderült, a kerékpárútnak nincs eredendően útalapja, így a felújítást is át kellett tervezni. A szakasz új rétegrendet kap, amely külön forrást nem igényel – mondta el a képviselő. 

A harmadik szakasz a Gém utcától a gerlai bekötőútig tart. A várhatóan 2021 októberében elkészülő Dobozi út és a Csalogány utca közötti etap a negyedik, amelyet a Wenckheim tér és Póstelek közötti hatodik útszakasz követ. Az ötös, a közútkezelő fenntartásában lévő szakasz a városrész határától a buszfordulóig tart. Békéscsaba önkormányzata a céggel konzorciumban pályázott a felújításra. 

– A lakosság teljes joggal panaszkodik erre az útszakaszra. Bár a szennyvízberuházás kapcsán az egyik oldalon történt valamilyen jellegű felújítás, de további munkálatok szükségesek. Itt útpályaszélesítés lesz, a két szélén fut majd a kerékpársáv, illetve új burkolat kerül majd az útra – emelte ki Szente Béla.

A következő kiemelt projekt az út- és járdafelújítás, ami egy közel tízmilliárdos fejlesztést jelent Békéscsabán. A megyeszékhely kilencven földes utcáját érintő projektjéből Gerla tizenháromhoz kapott támogatást. A tervek hatályosak, a városrészben már a fejlesztés első lépcsőjében elkészülhetnek az új burkolatok.

– A járda a rossz állapotban lévő árkok miatt több helyen megsüllyedt, ezek szintbehozása, javítása szükséges. A vízelvezető-árkok helyreállítása a szennyvízberuházás után nem történt meg, a kivitelező hátrahagyta a félig beomlott árkokat. A csapadékvíz-elvezetési rendszer felmérése után ezek helyrállítására is átfogó proram készül – összegezte a képviselő.

További programok »

Itthon

FEL