Székelyföldön jártak a vízműs diákok a Határtalan Program révén

2018. május 29. 06:29 | behir

Egy csereprogram segítségével jártak Székelyföldön a csabaiak, majd Sepsiszentgyörgyről érkeztek vendégek. Veres Gábor beszámolója.

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben pályázott a „Határtalanul” programban való részvételért - olvasható az iskola beszámolójában. A pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A programban magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

A program két kirándulást foglalt magába: a magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak  április elején jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között látogattak a Viharsarokba.

 

A közös program egy másik állomása. Fotó: iskola

 

A csabaiak a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolával közösen egy tucat közös programokon vettek részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül, majd Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Út közben Petőfi Sándor és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtek és az utolsó délutánon meglátogatták Brassó történelmi belvárosát.

A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával felkeresték a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőség adódott megtekinteni a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt. Békéscsabán szakmai programként a diákok felkeresték az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is a telepvezető irányításával, és az Élővíz-csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el.  A programokon a két iskola diákjai közösen vettek részt.

 

 

További programok »

FEL